Home » » ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΣΤΟΝ ΚΛΕΙΤΣΟ ΚΑΙ Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥΣ

ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΣΤΟΝ ΚΛΕΙΤΣΟ ΚΑΙ Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥΣ


 Η ερμηνεία ορισμένων επιθέτων που συναντούμε στον Κλειτσό

ΚΑΡΒΕΛΗΣ: Επώνυμο προερχόμενο από παρατσούκλι που έχει σχέση με φαγώσιμα δηλαδή το κουλούρι.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Επώνυμο σύνθετο αποτελούμενο από την τουρκική λέξη kara = μαύρος, μελαχρινός και το βαπτιστικό όνομα Κώστας.

ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ: Επώνυμο προερχόμενο από την περσική λέξη kafadar=σύντροφος, επιστήθιος φίλος.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Επώνυμο βυζαντινό προερχόμενο από τίτλο τιμής στην Κωνσταντινούπολη σε ευγενείς και σημαντικούς βυζαντινούς. Το επώνυμο συναντάται στα Ιωάννινα, νότια Αλβανία, Καρπενήσι (Φουρνά).

ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ: Επώνυμο το οποίο ανήκει στην κατηγορία των πατρωνυμικών, προερχόμενο από το βαπτιστικό όνομα Μιχαήλ, που είναι εβραϊκό όνομα. Μιχαήλ στα εβραϊκά σημαίνει ο θεός είναι ασύγκριτος. Έτσι λεγόταν ο αρχάγγελος, που σύμφωνα με τη Βίβλο ήταν προστάτης του λαού του Ισραήλ και της Εκκλησίας του Χριστού. Γιορτάζει στις 8 Νοεμβρίου. Με την κατάληξη –ακης, που προσδίδει καταγωγή από Κρήτη.

ΜΠΟΤΗΣ: μπότι ειδ. κανάτι αλλά και από το Παναγιώτης.

ΠΑΝΟΥ: γενική του ονόματος Πάνος, υποκοριστικού του Παναγιώτης

ΣΑΜΑΡΑΣ: Προέρχεται από το προσηγορικό (κοινής έννοιας) ουσ. σαμάρι με την κατάληξη -ας με την οποία σχηματίζονται επαγγελματικά ουσιαστικά (ψωμάς, ψαράς, λαδάς, ωρολογάς). Στο σαμάρι υπάρχει η αρχαία ελληνική λέξη σάγμα (σέλλα, σαμάρι, εφίππον, από το ρήμα σάττω (φορτώνω, συσκευάζω) και τη λατινική κατάληξη -αριουμ- αριονσαγμάριο - σαμάριον - σαμάρι. Τη λέξη δανείστηκαν από μας οι Τούρκοι και την έχουν στη γλώσσα τους ως σεμέρ, όπως έχουν και το σεμερσί που σημαίνει σαμαράς.

ΠΗΓΗ

μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση :

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...

 
ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: ΚΟΡΙΤΣΑ | ΜΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ | ΜΕΣΟΧΩΡΙ | ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Πνευματικά δικαιώματα © 2013. ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ - www.aepi.gr
ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ DIGIT COMPANY εκδόσεις digit
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ :greek-sites.gr