Home » » ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΛΙΡΩΝ ΣΤΟΝ ΚΛΕΙΤΣΟ

ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΛΙΡΩΝ ΣΤΟΝ ΚΛΕΙΤΣΟ


Σύμφωνα με μαρτυρίες των χρυσοθήρων, οι μισοί Έλληνες επιδίδονται στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού. Κάθε χρόνο πωλούνται περισσότεροι από 3.000 ανιχνευτές μετάλλων.
   
Τι ψάχνουν οι χρυσοθήρες
 


 Χρυσές λίρες παλαιάς κοπής της βασίλισσας Βικτορίας, που έκρυψαν οι αντάρτες ή οι Γερμανοί. Τις λίρες έστελναν ως βοήθεια οι σύμμαχοι Άγγλοι προς τις ανταρτικές ομάδες του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ, του Ψαρρού και άλλες οι οποίες δρούσαν στην κατεχόμενη Ελλάδα.

Χάρτες θησαυρών
 

Η αγορά ενός χάρτη θέλει μεγάλη προσοχή και αυτό γιατί το 90% των χαρτών που πωλούνται είναι πλαστοί. Αυτοί πού επιδίδονται στην πώληση πλαστών χαρτών είναι, σε μεγάλο ποσοστό, οι μουσουλμάνοι της Θράκης, αλλά και στην Τουρκία και Βουλγαρία πουλάνε παλαιωμένους με τεχνητό τρόπο χάρτες, ώστε να ξεγελάνε τα υποψήφια θύματα τους. Συνήθως η ηλικία αυτού πού πουλάει έναν χάρτη παίζει ρόλο, μια και όσο πιο ηλικιωμένος είναι, τόσο πιο αυθεντικός θεωρείτε και ο χάρτης από ορισμένους χρυσοθήρες.

Η τιμή που μπορεί να φθάσει ένας χάρτης είναι μέχρι και 15.000 ευρώ. Το πρώτο, πρακτικό τεστ αξιοπιστίας ενός χάρτη είναι η αντιπαραβολή του με τον επίσημο στρατιωτικό της συγκεκριμένης περιοχής. Όχι πως αυτό εξασφαλίζει τη γνησιότητά του, αλλά είναι το πρώτο βήμα εξακρίβωσής της.

Οι χάρτες πού είναι περιζήτητοι και φυσικά βρίσκονται σπάνια, είναι τα τοπογραφικά της KGB. Στους χάρτες αυτούς βρίσκονται αποτυπωμένες οι κρυψώνες όπλων, πυρομαχικών και χρυσών λιρών πού δημιούργησε ο Δημοκρατικός στρατός κατά την αποχώρηση του. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τις κρυψώνες αυτές τις επέλεξαν Σοβιετικοί αξιωματούχοι, εκτελώντας εντολές της Μόσχας.

Τα σημάδια

Συνήθως στην περιοχή όπου θεωρητικά μπορεί να βρίσκεται ο θησαυρός υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια, όπως: πηγές νερού, κάποιο μεγάλο δέντρο, ένα μικρό ξωκλήσι, σπηλιές των οποίων η είσοδος έχει σφραγιστεί, δυο-τρεις μικροί λόφοι. Τέτοια σημεία επέλεγαν οι αντάρτες για να είναι πιο σίγουροι πως όταν θα επέστρεφαν θα αναγνώριζαν πιο εύκολα το μέρος. Αυτή η μέθοδος όμως έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους «κυνηγούς», αφού το τοπίο στις περισσότερες περιοχές έχει αλλάξει. Ο μεγάλος πλάτανος μπορεί να έχει καεί, το ξωκλήσι να έχει γκρεμιστεί και οι λόφοι να έχουν ισοπεδωθεί για να γίνουν αυτοκινητόδρομοι. Ακόμη και το βάθος στο οποίο υποτίθεται ότι έχει κρυφτεί ο θησαυρός μπορεί να έχει αλλάξει. Π.χ., το ένα μέτρο μπορεί να έχει γίνει 50 πόντοι ή 5 μέτρα. Καλό σημάδι για τους κυνηγούς θεωρείται η παρουσία φιδιών στην περιοχή γιατί, σύμφωνα με τη μυθολογία στην οποία πιστεύουν απόλυτα, τα φίδια είναι οι φυσικοί φύλακες του χρυσού.


Τι είναι σημαντικό
 

Καμιά πληροφορία δεν πρέπει να μένει ανεκμετάλλευτη. Οι πληροφορίες πού δέχεστε θα πρέπει να ταιριάζουν με την γεωγραφία του χώρου στον οποίο αναφέρονται. Οι λίρες είναι κριμένες σε σχετικά μικρό βάθος και αυτό γιατί οι συνθήκες απόκρυψης τους απαιτούσαν βιαστικές κινήσεις. Αν το μηχάνημα ανίχνευσης εντοπίσει κενό, είναι πιθανό εκεί να υπάρχει κάποιος τάφος. Αν ψάχνετε κοντά σε ποτάμι θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο λάθους και αυτό γιατί το υπόγειο νερό αλλά και η άμμος των ποταμών μπορεί θεωρηθεί από το  μηχάνημα σαν μέταλλο.

Πολύ μεγάλη προσοχή χρειάζεται κατά την ανασκαφή ενός θησαυρού και αυτό γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να είναι παγιδευμένος με εκρηκτικά ή νάρκες. Σε αυτή την περίπτωση κινδυνεύει η ζωή σας άμεσα, για αυτό καλό είναι να σκάψετε με προσοχή περιμετρικά του κιβωτίου, προσέχοντας για κάποιο σύρμα τεντωμένο ή χαλαρό. Αν είναι χαλαρό δεν πρέπει να το τραβήξετε, αν είναι τεντωμένο δεν πρέπει ούτε να το τραβήξετε, ούτε να το κόψετε. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις υπάρχει παγίδευση με μηχανισμό, κυρίως σε νάρκη. Επίσης θα πρέπει να προσέξετε όταν σηκώσετε το κιβώτιο ή τον τενεκέ πού θα βρείτε, μια και υπάρχει περίπτωση να είναι παγιδευμένος με κάποιο μηχανισμό στην βάση του. Θα πρέπει να σκάψετε περιμετρικά λαγούμι, με μεγάλη προσοχή, ικανό να σας επιτρέψει να δείτε κάτω από την βάση του κιβωτίου. Τέλος να δείξετε, για τον ίδιο λόγο, προσοχή και όταν ανοίξετε το κιβώτιο. Βρείτε κάποια άλλο τρόπο να το ανοίξετε, εγώ θα σας πρότεινα να το κόψετε από τα πλάγια. Σε γενικές γραμμές ο κίνδυνος για εκρηκτικά βρίσκετε σε αποκρύψεις πού έχουν γίνει από τον Β' παγκόσμιο πόλεμο και μετά.

Προσοχή μεγάλη χρειάζεται για το ενδεχόμενο να συναντήσετε και κάποιους άλλους πού βρίσκονται στην περιοχή, για τον ίδιο λόγο με εσάς. Συνήθως δεν έχουν τις αγνότερες των προθέσεων και το πιο πιθανό είναι να έχουν και όπλα. Σε τέτοια περίπτωση φύγετε μακριά.

Μέσα εντοπισμού
 

Η ραβδοσκοπήση αποτελεί την παλαιότερη μέθοδο εντοπισμού. Συνήθως ο ραβδοσκόπος χρησιμοποιεί μία ξύλινη διχάλα ή ένα μεταλλικό σύρμα. Η ραβδοσκοπήση απαιτεί ικανότητες από αυτόν που την χρησιμοποιεί.

Μια παρόμοια μέθοδος εντοπισμού βασίζετε σε μεταλλικά, συνήθως αλουμινένια, σωληνάκια, όπως αυτά μιας κεραίας τηλεόρασης, πού μέσα τους περιέχουν σύρματα μετάλλων, όπως χρυσός, άργυρος και χαλκός. Τα σωληνάκια αυτά στην μία τους άκρη είναι πεπλατυσμένα, ώστε να συγκρατούν τα σύρματα πού φέρουν στο εσωτερικό τους και έχουν εγκοπή. Χρησιμοποιούνται σε τετράδες και χρειάζονται δύο άτομα. Κρατάνε από ένα σωληνάκι σε κάθε τους χέρι παράλληλα και τα ενώνουν στις άκρες τους από τις εγκοπές. Αν υπάρξει πολύτιμο μέταλλο κρυμμένο, τα  σωληνάκια θα σχηματίσουν βέλος, δείχνοντας το σημείο. Αν διασταυρώσετε από τρία διαφορετικά σημεία βρίσκετε το ακριβές σημείο εντοπισμού. Αν δεν υπάρχει πολύτιμο μέταλλο, τα σωληνάκια δείχνουν διαφορετικές κατευθύνσεις. Η μέθοδος αυτή δεν απαιτεί ικανότητες ραβδοσκόπου.
    

Οι κλασικοί ανιχνευτές μετάλλων λειτουργούν με υπέρηχους οι οποίοι αντανακλώνται από τα μέταλλα του υπεδάφους και επιστρέφουν. Οι σύγχρονοι ανιχνευτές διαθέτουν οθόνη με ενδείξεις και χαρακτηριστικά όπως διαχωρισμό μετάλλων, ένδειξη ποσότητας και βάθους. Συνήθως εντοπίζουν σε μέγιστο βάθος από 1.40 μέχρι 1.70 μέτρα και τα χαρακτηριστικά και η αξιοπιστία τους είναι ανάλογα με την τιμή απόκτησης τους.

Άλλη κατηγορία μηχανημάτων είναι τα μαγνητικά. Έχουν τη μορφή τετράγωνου κουτιού με κεραίες ή με οθόνη και καλύπτουν μια περιοχή σε μεγάλη απόσταση. Είναι τα πιο σύγχρονα και ακριβά μηχανήματα.



Έψαχναν για λίρες στον Κλειτσό

από Gold Hunter » 05 Φεβ 2008, 10:42
Την Κυριακή το απόγευμα, άνδρες του τμήματος Ασφαλείας Καρπενησίου, αξιοποιώντας έγκυρη πληροφορία, μετέβησαν στην θέση "Κάλανος" Κλειτσού Ευρυτανίας, στον δήμο Φουρνάς, και συνέλαβαν 9 άτομα, 8 άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι ομολόγησαν πως βρίσκονταν εκεί, ψάχνοντας για χαμένους θησαυρούς.
Οι άνδρες της Ασφάλειας, μη γνωρίζοντας το ακριβές σημείο, όπου οι δράστες έψαχναν για λίρες, έστησαν καρτέρι στο σημείο που είχαν αφήσει τα αυτοκίνητά τους, ένα τζιπ και ένα βαν.

Οι συλληφθέντες, 8 εκ των οποίων καταγόταν από την Καρδίτσα και ένας από τον Κλειτσό Ευρυτανίας, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην Εισαγγελέα, η οποία, αφού όρισε τακτική δικάσιμο, τους άφησε ελεύθερους.

Οι δράστες μαζί τους είχαν δύο μηχανήματα ηλεκτρονικής ανίχνευσης μετάλλων, άλλα 4 μηχανήματα διασκόπισης εδάφους και σκαπτικά εργαλεία τα οποία κατασχέθηκαν. Η αναζήτηση χαμένων θησαυρών θεωρείται παράνομη πράξη και συγκεκριμένα προσπάθεια κλοπής περιουσίας του δημοσίου, γι' αυτό και επιτρέπεται μόνο μετά από άδεια της αρμόδιας αρχής.
 


ΠΗΓΕΣ

1
2
 

μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση :

1 σχόλια :

  1. πόσο χαζός μπορεί να είναι κάποιος.
    1. αν αναζητούν λίρες του ΕΔΕΣ, Ψαρου κλπ αυτοί είχαν όλο τον χρόνο να παν και να τις ξεθάψουν.
    2. αν αναζητούν λίρες του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ οι Άγγλοι δεν τους έδωσαν παρά ελάχιστα, τα οποία ξόδεψαν για επιμελητεία και βοήθεια θυμάτων πολέμου.
    3. αν αναζητούν λίρες του ΔΣΕ α. ποιος να τους δώσει από την μια πολεμούσαν με τους Άγγλους και οι σοβιετικοί ήταν αντίθετοι.
    β. ας υποθέσουμε ότι είχαν λίρες, όταν πέρασαν στην Αλβανία, πέρασαν με όλο των οπλισμό του, ακόμα και με τα πυροβόλα, ποιος θα άφηνε τις λίρες που προφανώς θα ήταν ποιο ελαφριές και θα έπαιρνε τα πολυβόλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...

 
ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: ΚΟΡΙΤΣΑ | ΜΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ | ΜΕΣΟΧΩΡΙ | ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Πνευματικά δικαιώματα © 2013. ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ - www.aepi.gr
ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ DIGIT COMPANY εκδόσεις digit
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ :greek-sites.gr