Home » , , » ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΥ

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΥΛεπτομέρειες
ISBN139789608969001
ΕκδότηςΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΣειράΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 61
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2007
Αριθμός σελίδων280
Διαστάσεις24x17
Κωδικός Πολιτείας1898-0004
Θέμα

(...) Στην ανά χείρας "Μελέτη" - όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει το βιβλίο του, - ο ηγήτωρ της θρυλικής 8ης Μεραρχίας με τρόπο σαφή και ύφος δωρικό, χωρίς υπερτονισμό του προσωπικού στοιχείου και της προσωπικής συμβολής, που ήταν άλλωστε κυρίαρχη, παρουσιάζει τα γεγονότα, όπως ακριβώς συνέβησαν και όπως ο ίδιος τα κατέγραψε και τα γνωστοποίησε στην Ανωτάτη Διοίκηση του Στρατού. Παρουσιάζει πράξεις που συγκλονίζουν και συγκινούν. Δεν αποσιωπά ούτε εκείνες τις πράξεις άλλων, που προκαλούν ερωτηματικά ή και αγανάκτηση. Υπήρξαν και τέτοιες. Ήλθε όμως η δικαίωση του στρατηγού, ο οποίος βρήκε την τόλμη να παρακούσει διαταγές της Ανωτάτης Ηγεσίας και ήρθη στο ύψος των κρισιμότατων περιστάσεων απειθαρχώντας... και αναλαμβάνοντας την ευθύνη ως αληθινός στρατιωτικός ηγέτης. Αυτό ετάραξε τον ύπνο πολλών, που μάταια βάλθηκαν να του αφαιρέσουν τη δόξα. Η Ιστορία όμως είχε πια γραφεί με μελάνη ανεξίτηλη και δεν μπορούσε να αλλοιωθεί. (...) (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ήταν 28η Οκτωβρίου 1940.  Ώρα 3.45'' πριν ξημερώσει. Το τηλέφωνο κουδουνίζει στο σπίτι του Διοικητή της 8ης Μεραρχίας Ηπείρου στα Γιάννινα. Ο Διοικητής δεν το ακούει στον βαθύ του ύπνο. Η μικρή του κόρη αφυπνίζεται και απαντά. Η φωνή ακούγεται από μακρυά και ζητούσε να ξυπνήσει το στρατηγό. Ο Μέραρχος αφυπνίζεται και απαντά στον Αντισυνταγτματάρχη Αθαν. Κορωζή από το Γεν. Επιτελείο στην Αθήνα.
Τον πληροφορεί ότι ώρα 3.00 π.μ. ο Ιταλός πρέσβυς ΓΚΡΑΤΣΙ επέδωκε τελεσίγραφο με το οποίο ζητούσε την είσοδο στο Ελληνικό έδαφος των Ιταλικών στρατευμάτων. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης θα εισερχόταν βιαίως. Η απαίτηση απερρίφθει και αποφασίστηκε ένοπλη αντίσταση. Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου ανέλαβε την Αρχιστρατηγία του Ελληνικού Στρατού. Διατάσσει την 8 η Μεραρχία να αποκρούσει δια των όπλων την εισβολή των Ιταλικών στρατευμάτων και να συμμορφούται προς τας διαταγάς τας οποίας έλαβε για την εκτέλεση της αποστολής της.
Ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας, Στρατηγός Χαραλ. Κατσιμήτρος, απάντησε: "Αναφέρατε παρακαλώ εις τον κ. Αρχιστράτηγο, ότι η Μεραρχία θα εκτελέση το καθήκον της προς την πατρίδα, όπως ἐπιβάλλη η εθνική τιμή, και καθ΄όν τρόπον αυτή γνωρίζει".
Με την τηλεφωνική αυτή συνδιάλεξη έφθασε η μεγάλη και ιστορική ώρα. Ο Ελληνικός Λαός εισέρχεται στον πόλεμο με πίστη σταθερά στην ιερότητα και το δίκαιο του αγώνα, πλήρης ψυχικής δύναμης, αποφασιστικότητας και ακλόνητης πεποίθησης για τη ΝΙΚΗ.
Αυτά και πολλά άλλα περιέχει το ιστορικό βιβλίο "Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣΑ" του Χαρ. Κατσιμήτρου.


ΠΗΓΗ
1 2

μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση :

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...

 
ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: ΚΟΡΙΤΣΑ | ΜΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ | ΜΕΣΟΧΩΡΙ | ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Πνευματικά δικαιώματα © 2013. ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ - www.aepi.gr
ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ DIGIT COMPANY εκδόσεις digit
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ :greek-sites.gr