Home » , » ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΔΟΞΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΕΙΤΣΟ

ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΔΟΞΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΕΙΤΣΟ




Τα έθιμα ενός τόπου υφαίνουν τον τρόπο ζωής των κατοίκων του, δημιουργώντας το λαϊκό μας πολιτισμό. Τα ήθη και τα έθιμα μας συνδέουν με τη διαδρομή όλων εκείνων που έζησαν σ' αυτή την περιοχή, ενώ λειτουργούν ως άγραφοι νόμοι στους σταθμούς της ανθρώπινης ζωής (γέννηση - γάμος - θάνατος).
Στην Ευρυτανία, αν και υπάρχουν μικρές αποκλίσεις κατά περιοχή αντίστοιχες με τις επιδράσεις από όμορους τόπους, συναντάμε ακόμα και σήμερα έθιμα και δοξασίες που επηρεάζουν την καθημερινή συναναστροφή των κατοίκων, κυρίως στα χωριά και τους μικρούς οικισμούς. Επιλέξαμε να αναφερθούμε στα Έθιμα των Γιορτών, της Σοδειάς, του Γάμου, και την Αλληλοβοήθεια των κατοίκων, καθώς και στις Δοξασίες για τον καιρό, τα παγανά και τα μελλούμενα
.
bullet
ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ
Α) Δωδεκαήμερου Χριστουγέννων:
Από μέρες οι γυναίκες φτιάχνουν τα χριστόψωμα, ενώ με το σφάξιμο του γουρουνιού βάζουν σε αναμμένα κάρβουνα θυμίαμα για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Με τα έντερα του γουρουνιού θα κάνουν τα νόστιμα σπιτικά λουκάνικα. Για τη Πρωτοχρονιά φτιάχνουν την βασιλόπιτα με τυρί, γάλα, αυγά και βούτυρο, ενώ εκτός από το κέρμα μέσα βάζουν φύλλο από πουρνάρι και ένα κομμάτι άχυρο ή σπυρί καλαμποκιού. ( Αυτός που τύχαινε το κέρμα θα θησαύριζε, το φύλλο θα πρόκοβαν τα ζωντανά του και το άχυρο θα είχε καλή σοδειά). Τα Θεοφάνεια έπαιρναν από την εκκλησία αγίασμα και ράντιζαν όλους τους χώρους για ευλογία. Σε πολλές περιοχές μάλιστα μασκαρεύονταν ("Αράπηδες") και μάζευαν από τα σπίτια κρέας, λουκάνικα κ.α. φαγώσιμα που τα έτρωγαν στο γλέντι στην πλατεία του χωριού.
Β) Αποκριά

Γ) Πασχαλιά


bullet
ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΣΟΔΕΙΑΣ
"Ξεφλουδίματα" καλαμποκιών"      

bullet
ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ
Στην Ευρυτανία, σε μια πατριαρχικής δομής κοινωνία, ο γάμος αποτελούσε κορυφαία στιγμή της ζωής ακολουθώντας την ευνόητη διαδρομή προξενιό - αρραβώνας - γάμος, με όλο το εθιμικό τελετουργικό με πάνδημη συμμετοχή.


bullet
ΔΟΞΑΣΙΕΣ
Α) Ο Καιρός:
(Τα "Ημερομήνια").  Οι παλιοί παρακολουθούν τις δώδεκα πρώτες μέρες του Αυγούστου (1 - 12 Αυγούστου ) και η κάθε μέρα αντιπροσωπεύει τον κάθε μήνα του χρόνου. Έτσι, αν μια απ' αυτές τις μέρες είναι συννεφιασμένη ή βροχερή, τον αντίστοιχο μήνα προβλέπονται βροχές, παγωνιές ή χιόνια. Ο καιρός της 1ης Αυγούστου δείχνει τον καιρό που θα επικρατήσει το Σεπτέμβριο, της 2ας Αυγούστου του Οκτωβρίου, κ.ο.κ.
Επίσης, προέβλεπαν τον καιρό παρατηρώντας τη σελήνη, το βασίλεμα της πούλιας, την καρποφορία του έλατου, τη σπλήνα των γουρουνιών, τις αντιδράσεις των ζώων, των πτηνών κ.ά.
Β) Άλλες Δοξασίες:
Η εμφάνιση αράχνης ερμηνεύονταν ως επίσκεψη μουσαφίρη, η φαγούρα της αριστερής παλάμης ότι θα πάρουν χρήματα, ο λόξυγκας ότι κάποιος τους μελετάει, το παίξιμο του βλέφαρου του ματιού ότι θα δουν κάποιο γνωστό, ενώ αν το παιδί άλλαζε δόντι το πετούσαν στη σκεπή του σπιτιού για να βγάλει άλλο γερό.


ΠΗΓΗ
μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση :

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...

 
ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: ΚΟΡΙΤΣΑ | ΜΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ | ΜΕΣΟΧΩΡΙ | ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Πνευματικά δικαιώματα © 2013. ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ - www.aepi.gr
ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ DIGIT COMPANY εκδόσεις digit
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ :greek-sites.gr