Home » » Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΙΓΚΟΛΗ

Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΙΓΚΟΛΗ


Ιωάννης Τσιγκόλης  δικηγόρος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καρπενησίου, βουλευτής του Ελευθερίου Βενιζέλου, μετέπειτα γερουσιαστής και το 1932 υπουργός και Γενικός Διοικητής Ηπείρου.

Σύμφωνα με τον Καρπενησιώτη βουλευτή Ευρυτανίας, γερουσιαστή και υπουργό Ιωάννη Τσιγκόλη, μια πιθανή εκδοχή για τη σημασία του ονόματος του χωριού, είναι η εξής: Τρία αδέλφια Κρητικοί με το όνομα Κλειτσάκης, ήρθαν κυνηγημένοι στο Βάλτο. Από κει ανηφόρησαν για τ' Άγραφα και έφτασαν στο Καρπενήσι. Ο Κώστας Κλειτσάκης εγκαταστάθηκε σ' αυτό μόνιμα. Ο Γιώργος πήγε στο Μαυρίλο κι εργάζονταν στους μπαρουτόμυλους. (Αυτός είναι ο γενάρχης των Κλειτσαίων πού ‘ναι στη Μερκάδα και στον Αη Γιώργη Φθιώτιδας). Ο τρίτος, άγνωστο το όνομα του, ήταν ψηλός και λεπτός, ξερακιανός που λέμε και τον φώναζαν Ξέρα και Κλείτσο. Ο Κλείτσος πήγε πρωτοπαλίκαρο σε κάποιον κλεφτοκαπετάνιο, μέχρι να εγκατασταθεί τελικά κάπου στο χώρο πούναι σήμερα το χωριό Κλειτσός κι απ' αυτόν πήρε τ' όνομα του.
  
ΠΗΓΗ
μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση :

1 σχόλια :

  1. Η φωτογραφία δεν είναι του Ιωάννη Τσιγκόλη αλλά του παππού μου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΡΑΓΚΑΚΗ ιατρού από το Κλαψί (στο Ηρώο του χωριού είναι ο πρώτος πεσών το 1912 στον Βαλκανικό Πόλεμο) Το e-mail μου είναι gfragkak@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...

 
ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: ΚΟΡΙΤΣΑ | ΜΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ | ΜΕΣΟΧΩΡΙ | ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Πνευματικά δικαιώματα © 2013. ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ - www.aepi.gr
ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ DIGIT COMPANY εκδόσεις digit
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ :greek-sites.gr