Home » , , » ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΘΕΛΑΝΕ ΤΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ

ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΘΕΛΑΝΕ ΤΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ


   Με το χέρι του Αγ. Λουκά έχει σχέση το συμβάν που αναφέρεται από κατοίκους της περιοχής και το οποίο διαδραματίστηκε την περίοδο της κατοχής.
  Σύμφωνα με την παράδοση, ο τότε Διοικητής της Ιταλικής Φρουράς, γνώστης της υπάρξεως του ιερού λειψάνου του Αγίου Λουκά στο χωριό, ζήτησε να περιέλθει αυτό στα χέρια των κατακτητών προκειμένου να προφυλαχτεί και να διασφαλιστεί από κάθε πλευρά. Έδωσε λοιπόν εντολή σε μια ομάδα στρατιωτών του να πάνε στη Κορίτσα και να πάρουν το χέρι του Αγίου.
  Μόλις έφτασαν οι στρατιώτες στο χωριό ζήτησαν από τον ιερέα και τους κατοίκους να τους οδηγήσουν στην εκκλησία και να τους παραδώσουν το ιερό λείψανο.
Έτσι και έγινε. Φτάνοντας έξω από την εκκλησία οι Ιταλοί ξεπέζεψαν από τα άλογα τους και προσήλθαν στο σημείο που φυλάσσονταν η λειψανοθήκη. Με πολύ σεβασμό και μεγάλη ευλάβεια υποκλίθηκαν και προσκύνησαν το ιερό λείψανο, ξαφνιάζοντας τους κατοίκους του χωριού που ήταν εκεί, και αμέσως ζήτησαν να το παραλάβουν. Τότε άρχισε από την πλευρά των Ελλήνων η εφαρμογή ενός σχεδίου που είχαν οργανώσει προκειμένου χωρίς αντιδράσεις και αντίποινα να κρατήσουν το χέρι του Αγίου στον τόπο τους. Είπαν λοιπόν στους Ιταλούς ότι δεν έχουν αντίρρηση να τους το παραδώσουν, μόνο που αυτό θα γίνει δυο τρεις μέρες αργότερα, διότι θα έπρεπε να έλθουν όλοι οι χωριανοί να το προσκυνήσουν πριν φύγει από το χωριό.
  Παρόλη την αρχική τους άρνηση οι στρατιώτες πείσθηκαν από τους κατοίκους του χωριού και έφυγαν από την Κορίτσα για να επανέλθουν μετά τρεις ημέρες για να πάρουν οριστικά το ιερό λείψανο. Μετά λοιπόν την πάροδο των τριών ημερών επανήλθαν οι Ιταλοί και πήραν την εξής διπλωματική απάντηση από τους Κοριτσιώτες. «Ευχαρίστως θα σας παραδίδαμε το ιερό λείψανο, όμως δυστυχώς χθες πέρασαν κλέφτες ή αντάρτες από το χωριό και μας το πήραν, δεν φαντάζεστε την στενοχώρια μας» τους τόνισαν. Οι Ιταλοί μη μπορώντας να κάνουν διαφορετικά έφυγαν. Έτσι έμεινε το χέρι του Αγίου Λουκά στο χωριό, διότι όπως καταλαβαίνουμε όλοι, κανένας κλέφτης δεν το πήρε παρά μόνο οι ίδιοι οι Χωριανοί το έκρυψαν για να μην το πάρουν οι Ιταλοί και να το μεταφέρουν σε άγνωστο μέρος με πολλές πιθανότητες να μην επιστραφεί ποτέ.


ΠΗΓΗ
μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση :

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...

 
ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: ΚΟΡΙΤΣΑ | ΜΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ | ΜΕΣΟΧΩΡΙ | ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Πνευματικά δικαιώματα © 2013. ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ - www.aepi.gr
ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ DIGIT COMPANY εκδόσεις digit
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ :greek-sites.gr