Home » , » ΜΕΡΑΡΧΙΑ «ΗΠΕΙΡΟΥ-ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΣ»

ΜΕΡΑΡΧΙΑ «ΗΠΕΙΡΟΥ-ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΣ»



Σε Μεραρχία «Ηπείρου-Κατσιμήτρος» μετονομάστηκε η VIIIη Μεραρχία.  
29 Οκτωβρίου 2009
Ένα μέρος της υποχρέωσής της προς την ιστορική VIIIη Μεραρχία εκπληρώνει η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία ταυτίζοντας και τυπικά το επιτελικό αυτό Σώμα που «πρωταγωνίστησε» στους αγώνες για την ελευθερία με την Ήπειρο και τον Στρατηγό Κατσιμήτρο.
Η Ήπειρος και ιδιαίτερα τα Γιάννινα και το Καλπάκι δικαιούνται να είναι το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, με δεδομένο πως εκατοντάδες αξιωματικοί και οπλίτες της 8ης Μεραρχίας έπεσαν με δόξα και αυτοθυσία στα ελληνοαλβανικά βουνά.

Από σήμερα, μετά από ομόφωνη απόφαση του ανωτάτου στρατιωτικού συμβουλίου η VIIIη Μεραρχία Πεζικού μετονομάζεται σε VIII Μεραρχία Πεζικού «Ηπείρου – Κατσιμήτρος».
Οι δύο λέξεις «ΗΠΕΙΡΟΥ – ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΣ» που προστέθηκαν...

Οι δύο λέξεις «ΗΠΕΙΡΟΥ – ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΣ» που προστέθηκαν εμπεριέχουν όλη την Ιστορία της Μεραρχίας δεδομένου ότι:
α. Η Μεραρχία συγκροτήθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1912 με την επωνυμία VIII ΜΕΡΑΡΧΙΑ – ΗΠΕΙΡΟΥ.
β. Τον Ιανουάριο του 1913 μετονομάσθηκε σε VIII Μεραρχία Πεζικού.
γ. Έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους, στη Μικρασιατική εκστρατεία και στο έπος του 1940 όπου διοικητής της ήταν ο Υποστράτηγος Χαράλαμπος Κατσιμήτρος.
δ. Στη συνείδηση του Ελληνικού λαού η VIII Μεραρχία είναι ταυτισμένη με την Ήπειρο και τον Κατσιμήτρο.
Μιλώντας χθες στο ITV ο στρατηγός διοικητής της VIIIης Μεραρχίας Αθανάσιος Καραγιαννόπουλος σημείωσε πως η αλλαγή της ονομασίας ανταποκρίνεται πλήρως στην ιστορία της VIIIης Μεραρχίας η οποία έχει ταυτιστεί με την Ήπειρο και τον Κατσιμήτρο.
Δήλωση Θ. Οικονόμου
Με αφορμή τη σημερινή επέτειο ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Θ. Οικονόμου σε μήνυμά του τονίζει: «Η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα εθνικής υπερηφάνειας για όλους τους Έλληνες. Στα χώματα της Ηπείρου γράφτηκαν λαμπρές σελίδες της ιστορίας μας, γεγονότα που σημάδεψαν τις γενιές που τα βιώσαν αλλά και τις επόμενες με το δράμα του Εμφύλιου Σπαραγμού. Ο ηρωισμός, η συλλογική προσπάθεια και ευθύνη, οι θυσίες της εποποιίας του ’40, έγιναν ταυτόσημο του ελληνισμού, αλλά και όσων μπορούμε να πετύχουμε όταν θέτουμε και παλεύουμε για κοινούς στόχους.
Αυτή την παρακαταθήκη, έχουμε χρέος να την κρατούμε ζωντανή ως παράδειγμα ζωής και όχι μονάχα ως επετειακή υπενθύμιση.

Σήμερα, η ευθύνη απέναντι στις προκλήσεις της δικής μας εποχής απαιτούν απ’ όλους μας σύμπνοια και συστράτευση για να οικοδομήσουμε ξανά μία κοινωνία εμπιστοσύνης και ένα κράτος αλληλέγγυο και αποτελεσματικό απέναντι στους πολίτες. Είναι το καθήκον μας απέναντι στους ήρωες του ’40, οφείλουμε να είναι το δικό μας «όχι» απέναντι σε κάθε τι μέτριο και μικρό που κρατά την Ελλάδα πίσω και υπονομεύει τις προοπτικές των Ελλήνων».

Πηγή Ανεξάρτητος Ηπείρου.
μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση :

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...

 
ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: ΚΟΡΙΤΣΑ | ΜΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ | ΜΕΣΟΧΩΡΙ | ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Πνευματικά δικαιώματα © 2013. ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ - www.aepi.gr
ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ DIGIT COMPANY εκδόσεις digit
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ :greek-sites.gr