Home » , » Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΕΙΤΣΟ

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΕΙΤΣΟ

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ

Ο Χαράλαμπος Κατσιμήτρος: ο ξεχασμένος στρατηγός της Αλβανίας

Το όνομα του ήταν Χαράλαμπος Κατσιμήτρος. Είχε τραυματιστεί στο Αφιόν Καραχισσάρ. Το πρωί της ιταλικής εισβολής ήταν ο άνθρωπος που κράτησε στα χέρια του τη μοίρα της Ελλάδας ως υποστράτηγος διοικητής της 8ης Μεραρχίας, του ένδοξου στρατιωτικού σώματος που πρώτο και μόνο βρέθηκε απέναντι στον επίδοξο κατακτητή. Ο Κατσιμήτρος είναι ο στρατιωτικός ηγέτης ο οποίος κατάφερε εκείνο που ουδείς πίστευε ότι μπορούσε να γίνει να αποκρούσει την ιταλική επίθεση, μα και να απωθήσει τον απίστευτα υπέρτερο εισβολέα πίσω στο αλβανικό έδαφος, όπου και τον κατεδίωξε αναγκάζοντας τον να υποχωρεί κάθε ημέρα όλο και περισσότερο…
Το 1938 ο Κατσιμήτρος αναλαμβάνει τη διοίκηση της 8 ης Μεραρχίας Πεζικού στην Ήπειρο. Από εκείνη τη στιγμή ως την εισβολή των Ιταλών εργάζεται ασταμάτητα για να οργανώσει τις ελληνικές γραμμές άμυνας κατά των Ιταλών από την Αλβανία. Λίγο πριν από την έναρξη του πολέμου, ο Κατσιμήτρος γίνεται αποδέκτης μιας άτυπης «προτροπής»του Γενικού Επιτελείου Στρατού να αφήσει την πρώτη γραμμή άμυνας και να κατεβεί πιο κάτω, με κύριο στρατηγικό στόχο την καλύτερη υπεράσπιση της Ηγουμενίτσας. Η παραίνεση τον βρίσκει κάθετα αντίθετο και απαιτεί να λάβει τη μορφή εγγράφου διαταγής, κάτι που ουδέποτε συνέβη… όποιος διαβάσει την ημερήσια διαταγή του προς τους άνδρες της 8ης Μεραρχίας τα χαράματα της 28ης Οκτωβρίου μπορεί να «αποκωδικοποιήσει» μέσα από τις γραμμές της την απόφαση του να μην κάνει πίσω. Απόφαση που συνοδεύτηκε από τις τραγικές αλλά απόλυτα αναγκαίες για την αποφυγή κατάρρευσης του μετώπου εκτελέσεις ορισμένων στρατιωτών που, δειλιάζοντας την ώρα της επίθεσης, επιχείρησαν να εγκαταλείψουν τις γραμμές τους….
Η στάση του Κατσιμήτρου να μη συμφωνεί με την υποχώρηση στη δεύτερη γραμμή άμυνας και να παραμείνει να πολεμήσει εκεί όπου σχεδόν όλοι θεωρούσαν ότι ο αγώνας ήταν χαμένος είχε προκαλέσει τεράστια αγωνία στην Αθήνα. Κανείς όμως δεν τολμούσε να διατάξει τον διοικητή της μεραρχίας να αναδιπλωθεί -το μήνυμα θα ήταν απόλυτα καταστρεπτικό….
Ο Κατσιμήτρος αντιμετωπίστηκε με καχυποψία για την «έλλειψη ρεαλισμού» της άκαμπτης στάσης του. Όταν όμως άρχισαν να φθάνουν στην Αθήνα οι πρώτες πληροφορίες από το μέτωπο, το κλίμα αμέσως άλλαξε : ο Κατσιμήτρος όχι απλώς είχε δικαιωθεί, αλλά είχε καταστεί ο άνθρωπος που με την επιμονή του, την πίστη του και την εξαιρετική στρατιωτική του τέχνη απέκρουσε τον κατά πολύ υπέρτερο εισβολέα και σύντομα τον έτρεψε σε υποχώρηση. Ο ελληνικός στρατός, προκαλώντας παγκόσμια έκπληξη και συγκίνηση, από αμυνόμενος έγινε τώρα επιτιθέμενος, καταδιώκοντας τον εχθρό στο αλβανικό έδαφος και απελευθερώνοντας τη Βόρεια Ήπειρο! Ο Χαράλαμπος Κατσιμήτρος ήταν ο πρώτος στρατηγός του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που νικούσε τον Άξονα.
Γιατί όμως σήμερα ουδείς θυμάται πλέον τον νικητή αυτόν στρατηγό του πολέμου; Η λήθη γύρω από τη μορφή του είναι αποτέλεσμα μιας γνήσιας «ελληνικής τραγωδίας». Έχοντας πίσω του αυτά τα θρυλικά επιτεύγματα ο Κατσιμήτρος έκανε ένα σφάλμα που αμαύρωσε για πάντα τη μνήμη του : προκειμένου να στηρίξει τους στρατιώτες του μετά την ήττα από τους Γερμανούς και να τους εξασφαλίσει ότι δεν θα πέθεναν στα βουνά της Αλβανίας πολεμώντας, δέχθηκε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Τσολάκογλου από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο του 1941 σαν υπουργός Εργασίας και Γεωργίας, οπότε, συνειδητοποιώντας το εγκληματικό του σφάλμα, παραιτήθηκε τον Σεπτέμβρη του 1941. Η απελευθέρωση, αντί να τον βρει ως τον μέγα ήρωα του έθνους στην Αλβανία, τον βρήκε να δικάζεται και να φυλακίζεται ως δοσίλογος…. Το 1949 ο βασιλεύς Παύλος του χάρισε το υπόλοιπο της ποινής και του επέστρεψε τα παράσημά του. Αλλά τη θέση του ως του στρατιωτικού ηγέτη που κράτησε όρθια την Ελλάδα στην πιο ένδοξη ώρα της σύγχρονης ιστορίας της δεν μπορούσε να του την επιστρέψει πλέον κανείς…. Παρά το εγκληματικό σφάλμα του, η Ελλάδα του χρωστά πάρα πολλά και οφείλει κάποτε να του τα αναγνωρίσει….
 ΠΗΓΗ
μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση :

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...

 
ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: ΚΟΡΙΤΣΑ | ΜΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ | ΜΕΣΟΧΩΡΙ | ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Πνευματικά δικαιώματα © 2013. ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ - www.aepi.gr
ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ DIGIT COMPANY εκδόσεις digit
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ :greek-sites.gr