Home » , » Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΧΗ ΕΛΑΙΑΣ - ΚΑΛΑΜΑ

Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΧΗ ΕΛΑΙΑΣ - ΚΑΛΑΜΑ

 
Η μάχη Ελαίας - Καλαμά (2-8 Νοεμβρίου 1940) υπήρξε ίσως η αποφασιστικότερη μάχη που δόθηκε κατά την διάρκεια της Ιταλικής επίθεσης στην Ελλάδα και σταμάτησε την Ιταλική προέλαση στην Ήπειρο. Ο υποστράτηγος Χαράλαμπος Κατσιμήτρος οργάνωσε την άμυνα του μετώπου και με δική του διαταγή όρισε την γραμμή του μετώπου από το Ιόνιο πέλαγος μέχρι το Καλπάκι σαν την τελευταία γραμμή άμυνας παρ' όλες τις παραινέσεις του ΓΕΣ να συμπτύξει  την 8η Μεραρχία Πεζικού που διοικούσε στην Αιτωλοακαρνανία. Ο Χαράλαμπος Κατσιμήτρος βετεράνος των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1912), του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στο μέτωπο της Μακεδονίας (1918) και της Μικρασιατικής Εκστρατείας (1919-1922) εξέδωσε την ακόλουθη διαταγή στις 30-10-1940:
 
Λήξαντος του προκαλυπτικού αγώνος, από σήμερον η Μεραρχία κατέχει την ωργανωμενην τοποθεσίαν δι' όλων των δυνάμεών της. Επί της τοποθεσίας ταύτης θα δοθή ο αποφασιστικός αγών προς τον εχθρόν. Ο αγών θα διεξαχθή μετά πείσματος και επιμονής ακαταβλήτου. Άμυνα καρτερά επί των θέσεών μας μέχρις εσχάτων.
 
Ουδεμία ιδέα εις ουδένα να υπάρχη περί υποχωρήσεως. Μέχρι τούδε τα προκαλυπτικά τμήματα συνεπτύσσοντο συμφώνως τω σχεδίω Υποχωρητικού Ελιγμού. Ήδη πάντες, από του Στρατηγού Διοικητού της Μεραρχίας μέχρι και του τελευταίου στρατιώτου, θα αγωνισθώμεν επί των θέσεών μας. Και εν ανάγκη θα πέσωμεν όλοι υπερασπιζόμενοι αυτάς.
 
Η Ιταλική επίθεση εκδηλώθηκε το πρωινό της 2ας Νοεμβρίου πρώτα με βομβαρδισμούς της Ιταλικής αεροπορίας και έπειτα με βολές πυροβολικού. Ακολούθησε η ιταλική Μεραρχία <<Φερράρα>> με ενίσχυση βαρέων αρμάτων μάχης. Η 8η Μεραρχία Πεζικού κράτησε τις θέσεις της εκτελώντας την διαταγή Κατσιμήτρου. Οι συνεχόμενες ιταλικές επιθέσεις δεν απέδωσαν και οι ιταλικές δυνάμεις διέκοψαν κάθε επιθετική ενέργεια την 8η Νοεμβρίου. Οι νεκροί της 8η Μεραρχίας ήταν 60 (3 αξιωματικοί και 57 οπλίτες) και οι τραυματίες 208 (5 αξιωματικοί και 203 οπλίτες). Οι απώλειες των ιταλικών δυνάμεων ήταν πολλαπλάσιες. Η προσωπική διαταγή Κατσιμήτρου ήταν αυτή που έδωσε το έναυσμα για να γραφτεί το έπος του '40 καθώς αμέσως μετά την απόκρουση της ιταλικής εισβολής ξεκίνησε η ελληνική αντεπίθεση η οποία απελευθέρωσε μεγάλο μέρος της Βορείου Ηπείρου. Ο ήρωας Χαράλαμπος Κατσιμήτρος καταδικάστηκε για την συμμετοχή του στην κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου ως Υπουργός Εργασίας αλλά και προσωρινός Υπουργός Γεωργίας σε φυλάκιση 5,5 ετών. Επίσης αποπέμφθηκε από το στράτευμα με στέρηση βαθμού σε Αντιστράτηγο και του αφαιρέθηκε το δικαίωμα να φέρει τα παράσημα που είχε λάβει. Με βασιλικό διάταγμα το 1949 αποφυλακίστηκε και επανήλθε στον βαθμό του Υποστράτηγου εν αποστρατεία με όλα του τα παράσημα. Πέθανε το 1962 στην Αθήνα ξεχασμένος από το Ελληνικό κράτος.
 
 
μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση :

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...

 
ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: ΚΟΡΙΤΣΑ | ΜΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ | ΜΕΣΟΧΩΡΙ | ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Πνευματικά δικαιώματα © 2013. ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ - www.aepi.gr
ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ DIGIT COMPANY εκδόσεις digit
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ :greek-sites.gr