Home » , » ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΣ - Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΕΥΦΥΙΑ

ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΣ - Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΕΥΦΥΙΑ


Ο στρατηγός Κατσιμήτρος αναλαμβάνει τη μεραρχία από το 1938. Πρώτη του δουλειά είναι να πάει ο ίδιος να επιθεωρήσει ΟΛΕΣ τις στρατιωτικές μονάδες και να εξετάσει όλη τη περιοχή δράσης της μεραρχίας του. Εφαρμόζει τη στρατηγική του προγόνου του Βελισάριου που έκανε πλήρη αναγνώριση του εδάφους προτού δώσει μάχη. 

Διατάσει τις στρατιωτικές μονάδες να κάνουν εκτεταμένα γυμνάσια. Έτσι οι αξιωματικοί μαθαίνουν και αυτοί λεπτομερέστατα τις περιοχές ευθύνης των. 


Κατά το διήμερο 28-29 Οκτωβρίου, στον τομέα της Πίνδου δημιουργήθηκε σοβαρή κατάσταση. Οι λίγες δυνάμεις του αποσπάσματος Πίνδου δεν μπόρεσαν ν' αναχαιτίσουν τις ισχυρές δυνάμεις της Μεραρχίας "Τζούλια". Δημιουργήθηκε ρήγμα, κυρίως την κοιλάδα του Αώου, το οποίο αποκάλυπτε το πλευρό των μονάδων του θεάτρου επιχειρήσεων Ηπείρου. Τα ιταλικά τμήματα έφθαναν ως τη Σαμαρίνα, το Δίστρατο και τη Βωβούσα. Το απόσπασμα Πίνδου, με διοικητή τον έφεδρο εκ μονίμων (ανακλήθηκε τον Αύγουστο του 1940 στην ενεργό υπηρεσία) συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη, δεν μπόρεσε να κρατήσει τις επιθέσεις της μεραρχίας Αλπινιστών "Τζούλια". Την 1η Νοεμβρίου είχε την ατυχία να τραυματιστεί σοβαρά και να αποχωρήσει. Την διοίκηση του αποσπάσματος Πίνδου ανέλαβε ο επίσης πανάξιος ηγήτορας, ταγματάρχης τότε, Ιωάννης Καραβίας. 

Οι εντολές του Επιτελείου είναι υποχώρηση. (Τα έγγραφα που αναιδώς παραχαράσσει ο πολεμοκάπηλος Ριζοσπάστης). Η μεραρχία να καταλάβει την γραμμή Ζυγός Μετσόβου-Άραχθος Ποταμός. Οι εντολές αυτές δίνονται επειδή το επιτελείο φοβάται απόβαση στα νώτα του Ελληνικού στρατού Ιταλικών δυνάμεων στον τομέα της Πρέβεζας. Αν γινόταν αυτό θα μας χτυπούσαν από πίσω και θα μας διέλυαν. 

Ο Κατσιμήτρος όμως εκτιμά διαφορετικά την κατάσταση. Παίρνει τις δικές του αποφάσεις. Γράφει στο βιβλίο του. 

"Η Μεραρχία έχει την απόφασιν να παρασύρη τον αντίπαλον επί της οργανωμένης κατά το μάλλον και ήττον τοποθεσίας της Ελαίας και αφού επιφέρει εις τούτον φθοράν, δια γενικής αντεπιθέσεως θα επιδιώξη να τον απορρίψη πέραν των συνόρων, αποκόπτουσα αυτόν από τας γραμμάς συγκοινωνιών και ανεφοδιασμού του". 

Για να καταλάβετε τι σημαίνει Ελαία να σκεφτείτε ένα μπουκάλι. Ο δρόμος περνάει μέσα από ένα στένωμα σαν άνοιγμα μπουκαλιού, μετά υπάρχει ένα μακρόστενο πλάτωμα και στο πάτο του «μπουκαλιού» η φυσικά οχυρωμένη θέση Ελαία, που ο Κατσιμήτρος την οχυρώνει και άλλο με αυτοσχέδιες αντιαρματικές παγίδες. 

Οι Ιταλοί μπαίνουν στο «μπουκάλι» και επιτίθενται στην Ελαία. Δύο μεραρχίες, η Μεραρχία "Κενταύρων" και η Μεραρχία "Φεράρα", με την υποστήριξη της αεροπορίας και τον καταιγισμό πυρών πυροβολικού, που αργότερα ενισχύθηκαν από τρεις ακόμη επίλεκτες μονάδες, επί 12 ημέρες δεν θα μπορέσουν να διαρρήξουν την τοποθεσία Ελαίας. Θα δουν τα άρματα τους κατεστραμμένα και γκρεμισμένα σε παγίδες της αντιαρματικής οργάνωσης που φωτογραφίζει το ελληνικό δαιμόνιο. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη στρατιωτική ιστορία το φαινόμενο, μόνο το πυροβολικό να τρέπει σε φυγή μονάδες αρμάτων και πεζικού σε βάθος 20 χιλιομέτρων. 

Μετά από 12 μέρες ο Κατσιμήτρος διατάσει αντεπίθεση. Ενώ από το επιτελείο έχει ΡΗΤΗ διαταγή να χρησιμοποιήσει ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ για αντεπίθεση (το επιτελείο φοβάται ότι αν επιτεθούν όλες οι μονάδες και ηττηθούν, τότε θα τραπούν σε άτακτη φυγή) Ο στρατηγός γράφει την επιτελική διαταγή στα γουρουνοτσάρουχα του. 

Και κάνει και κάτι που δείχνει την στρατιωτική του ευφυΐα. Ενώ η στρατιωτική πρακτική λέει η αντεπίθεση να γίνεται με ΟΛΕΣ τις δυνάμεις, ο στρατηγός από την Ευρυτανία ΣΠΑΕΙ τις δυνάμεις του. Στέλνει μικρή ομάδα και χτυπάει στη είσοδο του «μπουκαλιού» τα Ιταλικά φυλάκια. 

Οι Ιταλοί από φόβο ότι θα αποκοπούν από τον εφοδιασμό τους, στέλνουν ισχυρά τμήματα προς την είσοδο του φαραγγιού να διώξουν τους επιτιθέμενους Έλληνες και την ώρα που οι Ιταλικές δυνάμεις κινούνται να φυλάξουν τα νώτα τους, Ο στρατηγός επιτίθεται ΜΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ (αντίθετα με τις οδηγίες του επιτελείου) 

Οι Ιταλοί αιφνιδιάζονται, έχουν στείλει δυνάμεις στα μετόπισθεν και έχουν εξασθενίσει. Παρατάνε τον οπλισμό και το βάζουν στα πόδια. Αν υπήρχαν μεγαλύτερες δυνάμεις στο στόμιο του «μπουκαλιού» οι Ιταλοί θα είχαν εγκλωβιστεί και εξοντωθεί. 

Οι Έλληνες γεμίζουν λάφυρα. Κυρίως: 

1. Μικρούς όλμους και αυτόματα που θα χρησιμοποιήσουν αργότερα ΕΝΑΝΤΙΟΝ των Ιταλών. 
2. Επιθετικές χειροβομβίδες. Άλλες θα χρησιμοποιήσουν εναντίον των Ιταλών, από άλλες οι φαντάροι θα βγάλουν το εκρηκτικό και θα τις μετατρέψουν σε τσιγαροθήκες 
3. Τάνκς της μεραρχίας Κένταυρος. Όσα είχαν βλάβες οι Ιταλοί τα εγκαταλείπουν. Οι Έλληνες τα επισκευάζουν και τα χρησιμοποιούν εναντίον των Ιταλών. 

Που βρέθηκαν άνθρωποι να επισκευάζουν τάνκς ανάμεσα στους Έλληνες στρατιώτες και να τα οδηγούν κι όλας, τη στιγμή που τα μόνα τάνκς που ήξεραν τα είχαν δει σε φωτογραφίες; 

Μόνο το Ελληνικό δαιμόνιο μπορεί να απαντήσει εδώ. 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ. Ο Κατσιμήτρος στέλνει τέσσερα τάνκς με Έλληνες φαντάρους οδηγούς σαν λάφυρα στην έδρα του Επιτελείου στα Ιωάννινα. Στο δρόμο περνάνε από ένα φυλάκιο χωροφυλακής και οι χωροφύλακες, βλέποντας τα, νομίζουν ότι έσπασε το μέτωπο. Τηλεγραφούν στο Επιτελείο και το Επιτελείο στο Κατσιμήτρο να τους πει τη συμβαίνει. Η απάντηση του αντάξια Αρχαίων Λακόνων: 

"Δώρα της μεραρχίας στο Επιτελείο" 



ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Αφιέρωμα στον Κατσιμήτρο έχει το περιοδικό "Ιστορία Εικονογραφημένη", τ. 352, Οκτ. 1997. 

ΠΗΓΗ

μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση :

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...

 
ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: ΚΟΡΙΤΣΑ | ΜΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ | ΜΕΣΟΧΩΡΙ | ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Πνευματικά δικαιώματα © 2013. ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ - www.aepi.gr
ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ DIGIT COMPANY εκδόσεις digit
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ :greek-sites.gr