Home » » ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΛΕΙΤΣΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ evrytania-travelmagic.gr

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΛΕΙΤΣΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ evrytania-travelmagic.gr


Οι συνοικισμοί που απαρτίζουν το Κλειστό (Πλάτανος, Μεσοχώρι, Κορίτσα και Μαυρόλογγος) απλώνονται σε υψόμετρο από 780 μ. μέχρι 1.000 μ. Πρώτο στο δρόμο μας θα συναντήσουμε τον Πλάτανο με το ναό του Αγ. Νικολάου εν Μύρης όπου θα θαυμάσουμε το αξιόλογο ξύλινο τέμπλο.

Η Κορίτσα, κτισμένη στα 1000 μ, έχει το μεγαλύτερο υψόμετρο των οικισμών της περιοχής. Το χωριό χρωστά το άνομά του στο μοναστήρι που υπήρχε όπου "μόναζαν κόραι" δηλαδή ήταν γυναικείο. H Κορίτσα είναι κτισμένη σ' ένα φυσικό μπαλκόνι με Θέα προς την κοιλάδα του Μεγαποτάμου. Στην εκκλησία του χωριού φυλάσσεται μέσα σε ασημένια λάρνακα του 13ου – 14ου αι. ένα σπάνιο ιερό λείψανο, το χέρι του Μεγάλου Αποστόλου Αγίου Ευαγγελιστή Λουκά επί του αυτοκράτορα Νικία του 2ου το 1358. Επίσης φυλάσσονται και άλλα ιερά λείψανα αγίων καθώς και παλιά ιερά εκκλησιαστικά ασημένια αντικείμενα που χρονολογούνται στο Μεσαίωνα. "Ένα ακόμη κειμήλιο που βρέθηκε πρόσφατα είναι μια λειψανοθήκη που είχε γίνει με εντολή του ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Νεάγκο Βασσαράβα το 1520, η οποία περιέχει ιερά λείψανα του Μεγάλου Αθανασίου – Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και της Αγ. Μαρίνης.

Στη Θέση Παναγία, στην εκκλησία του Αγ. Κυπριανού Κλειστού Αγράφων θα θαυμάσουμε το παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1857. Στο Μεσοχώρι κάνουμε μια στάση στην πλατεία, την οποία στολίζει η εκκλησία των Αγ. Ταξιαρχών ενώ ο τελευταίος οικισμός του Κλειστού είναι ο Μαυρόλογγος με μια κατάφυτη τοποθεσία. "Έξω από το Κλειστό στο δρόμο προς το νομό Καρδίτσας θα συναντήσουμε "το σπίτι του διαβάτη". Από το 1967 στέκει το μικρό οικοδόμημα που είναι πάντα ανοικτό και φιλόξενο για κάθε επισκέπτη. Εδώ προσφέρεται στέγη στους ταξιδιώτες αλλά και η δυνατότητα να προμηθευτούν τα απαραίτητα για μια σύντομη διαμονή.

ΠΗΓΗ

μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση :

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...

 
ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: ΚΟΡΙΤΣΑ | ΜΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ | ΜΕΣΟΧΩΡΙ | ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Πνευματικά δικαιώματα © 2013. ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ - www.aepi.gr
ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ DIGIT COMPANY εκδόσεις digit
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ :greek-sites.gr