Home » , » ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ Χ. ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟ ΑΠΟ www.greekamericannewsagency.com

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ Χ. ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟ ΑΠΟ www.greekamericannewsagency.com


Ο Χαραλαμπος Κατσιμητρος υπηρξε μια ιδιαιτερη περιπτωση γενναιου και ικανου στρατιωτικου. Ηταν ο πρωτεργατης της νικης του Καλπακιου κατα την διαρκεια του Ελληνοῑταλικου πολεμου. Γεννηθηκε στον Κλειτσο Ευρυτανιας το 1886. Το 1913 αποφοιτησε απτην Σχολη Υπαξιωματικων και πολεμησε στους Βαλκανικους Πολεμους σαν ανθυπασπιστης.

Επειτα προηχθει σε Ανθυπολοχαγο Πεζικου,Υπολοχαγο το 1914 και Λοχαγο το 1915. Ταγματαρχης εγινε το 1920 ,Αντισυνταγματαρχης το 1923,Συνταγματαρχης το 1930 και Υποστρατηγος το 1937. Πολεμησε στον Α' Παγκοσμιο Πολεμο στο Μακεδονικο Μετωπο ως λοχαγος και στην Μικρα Ασια ως διοικητης λοχου και ταγματος ωσπου τραυματισθηκε στο Αφιον Καραχισαρ. Υπο την ηγεσια του ενα ταγμα απεκρουσε τις επιθεσεις δυο τουρκικων μεραρχιων με αποτελεσμα ο διοικητης τους Ρεσατ Πασα να αυτοκτονησει απο ντροπη. Φοιτησε στην Ανωτερα Σχολη Πολεμου 1937-40 και διετελεσε διοικητης των VIIΙ,IX Μεραρχιων Πεζικου. Ως ηγητορας της VIIΙ Μεραρχιας μετετρεψε την γη της Ηπειρου(Πινδος-Ελαια-Καλαμας) σε απορθητο οχυρο με ελαχιστες πιστωσεις (82 εκατομμυρια δραχμες) δηλαδη περιπου 9.5% του συνολου των αμυντικων δαπανων..Ο ιδιος ομολογει: "καθ΄ολην την μακραν στρατιωτικην ζωην και τους τεσσαρας πολεμους εις ους μετεσχεν απο το 1912 και εντευθεν,τους αγωνας και τας μαχας εις ας ελαβεν μερος,ουδεποτε ευρεθει υπο δυσμενεστερας συνθηκας,εν τη εκτελεσει των καθηκοντων του". Με αυτα τα λιγα χρηματα λοιπον κατασκευασε χαρακωματα ορθιως βαλλοντος προστατευμενα με συρματοπλεγματα,αντιαρματικες ταφρους,αντιαρματικα κωλλυματα απο σιδηροτροχιες,εργα εκστρατειας, υπονομευσεις γεφυρων και δρομων,αριστες θεσεις πολυβολειων και πυροβολειων μεσα σε χαραδρες βραχων,σκεπαστρα πυροβολικου κ.α . Ιδιαιτερη μνεια αξιζει και ο Συνταγματαρχης Πυροβολικου Παναγιωτης Μαυρογιαννης που βοηθησε τα μεγιστα σε αυτην την προσπαθεια καθως και συσσωμος ο Ηπειρωτικος πληθυσμος που με την εθελοντικη τους προσφορα συγκινουσε τον Στρατηγο καθε φορα. Για να εξυψωσει το ηθικο των στρατιωτων του,τους επισκεπτοταν συχνα,ιδιαιτερα τα ταγματα προκαλυψεως και τους εδινε προσωπικες συμβουλες και εντολες.

Καθηκοντα της VII Μεραρχιας συμφωνα με τα σχεδια του ΓΕΣ αλλα και τις προφορικες εντολες του Παπαγου προς τον Κατσιμητρο ηταν:

Η Καταληψις εν παντι του αριστερου του θεατρου της Δυτικης Μακεδονιας απο της γενικης κατευθυνσεως Ιωαννινα-Μετσοβο.
Η Αποφραξις των προς Αιτωλοακαρνανιαν εξ Ηπειρου οδευσεων
Η Απαγορευσις κατα το δυνατον καταληψεως της ηπειρωτικης ακτης και ελεγχου των στενων Κερκυρας-Ηγουμενιτσας απτον εχθρο


Γενικοτερα οι διαταγες του ΓΕΣ διακρινονταν απο ελλειψη αποφασιστικοτητας και συνηθως συνοδευοταν απο ηττοπαθεις κρισεις:

<<Η κυβερνησις δεν αναμενει βεβαιως παρα τας μεραρχιας νικας,αναμενει ομως εκ ταυτης να σωσει την τιμην των ελληνικων οπλων...>>
<< Ο κινδυνος εχθρικης απειλης απο της περιοχης Πρεβεζης υφισταται και δεον να εξασφαλισητε τα νωτα σας...>>
<<Η απωλεια του εθνικου εδαφους δεν θα ειχε τοσην σημασιαν,οσην θα ειχε η αποκοπη δυναμεων Ηπειρου και Δ.Μακεδονιας απο και προς Θεσσαλια και Αιτωλοακαρνανια συγκοινωνιων...>>


Απο οτι φαινεται ομως ο Κατσιμητρος ειχε λαβει τις αποφασεις του και σε διαταγη του στις 23 Σεπτεμβριου 1940 ανεφερε :<<Η Μεραρχια εχει την αποφασιν να παρασυρη των εχθρο επι της οργανωμενης κατα το μαλλον και ηττον τοποθεσιας της Ελαιας και αφου επιφερει εις τουτον φθορα,δια γενικης αντεπιθεσεως θα επιδιωξει να τον απορριψη περα των συνορων,αποκοπτουσα αυτον απο τας γραμμας συγκοινωνιων και ανεφοδιασμου του>> . Ο Παπαγος γνωριζε τον Κατσιμητρο και επειδη ηξερε οτι δεν θα παραχωρουσε ευκολα εδαφος του αφηνε σχετικη ευελιξια και ελευθερια κινησεων. Σε γραμμα του ανεφερε :<< Πιστευω ακραδαντως οτι η τιμη των ελληνικων οπλων δεν θα ητο δυνατον να ειναι εμπιστευμενη εις καλλιτερας χειρας απο τας ιδικας σου>>.

Στις 27 Οκτωβριου, η VIIΙ Μεραρχια ειχε συμπληρωσει την επιστρατευση της. Οι Ελληνες στρατιωτες στα ελληνοαλβανικα συνορα ειχαν καταλαβει οτι οι Ιταλοι ετοιμαζοταν για εισβολη. Ο Κατσιμητρος με τους συνεργατες του Αντισυνταγματαρχη Γ.Γριβα,επιτελαρχη και τον Ταγματαρχη Π.Πετρουτσοπουλο διευθυντη 3ου Επιτελικου Γραφειου ειχαν παρει ηδη ανησυχητικα μυνηματα.Περιμεναν τον Αντισυνταγματαρχη Μαυρογιαννη ο οποιος ειχε οργωσει ολοκληρη την παραμεθωριο για να δει την ετοιμοτητα του στρατου και τις κινησεις του εχθρου.Οταν εφτασε τους διαβεβαιωσε οτι η εισβολη ηταν θεμα ωρων. Ο Κατσιμητρος τηλεφωνησε αμεσως στο ΓΕΣ και μεταβιβασε τα ακολουθα:<<Αναφερατε παρακαλω εις τον κ.Αρχηγον του ΓΕΣ οτι η προσωπικη μου γνωμη ειναι οτι αυριο την πρωιαν,ισως δε και κατα την διαρκειαν της νυκτος 27 με 28 Οκτωβριου θα εχωμεν ιταλικην επιθεσιν.Μπορει να μην εχω το ανασθημα του στραταρχου Πεταιν,οστις κατα το 1916 αμυνομενος σθεναρως του Βερντεν ειπε οτι δεν θα περασουν οι Γερμανοι,και δεν επερασαν,αλλα δυναμαι να βεβαιωσω εν πληρη πεποιθησει οτι δεν θα περασουν οι Ιταλοι απτο Καλπακι.>>

Οντως στις 3:45 της 28ης Οκτωβριου ελαβε τηλεφωνημα απτο Αντισυνταγματαρχη Κορωζη του ΓΕΣ:<<Πολεμος,ο Προεδρος της Κυβερνησεως απερριψε ιταλικον τελεσιγραφον,ο κ.Αρχηγος ανελαβεν Αρχιστρατηγος>>.

Αμεσως συνεταξε την πρωτη πολεμικη διαταγη η οποια μεταξυ αλλων ανεφερε:

<<Αξιωματικοι και οπλιται της VIΙI Μεραρχιας. Ο πρεσβυς της Ιταλιας εν Αθηναις εζητησεν απο την κυβερνησιν ημων να εισελθει ιταλικος στρατος εις το εδαφος μας. Η Κυβερνησις απερριψε την αιτησιν ταυτην και διεταξεν αντιστασιν και αποκρουσιν της εισβολης. Ηδη διεξαγεται το σταδιον της εκτελεσεως του υπερτατου προς την πατριδαν καθηκοντος,δι'αντιστασεως,μεχρις εσχατων,συμφωνως προς το σχεδιον ενεργειας. Αμυνθητε του ιερου πατριου εδαφους μετα φανατισμου εναντιον του επιδρομεως,οστις ηλθε να προσβαλη τουτο αναιτιως. Αμαμνησθητε των ενδοξων παραδοσεων του Εθνους μας και πολεμησατε μετα λυσσης κατα του εχθρου.>>

Μετα τον πολεμο ο Κατσιμητρος καταδικασθηκε για την συμμετοχη του στην κυβερνηση Τσολακογλου ως υπουργος Εργασιας και Γεωργιας, απτο Εκτακτο Ειδικο Δικαστηριο, σε εκπτωση βαθμου (ειχε προηχθει σε αντιστρατηγο) και 5.5 χρονια καθειρξη. Στις 5 Οκτωβριου ελαβε χαρη και αποκατασταθηκε αναδρομικα. Ως συνταξιουχος ο ηρωας του ελληνοιταλικου πολεμου περιοριζοταν να κανει την καθημερινη βολτα του στην πλατεια του Αγιου Παντελεημονα. Απεβιωσε στις 20 Φεβρουαριου του 1962, μονος και ξεχασμενος. Εταφη στο Α νεκροταφειο Αθηνων.



ΠΗΓΗ

μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση :

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...

 
ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: ΚΟΡΙΤΣΑ | ΜΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ | ΜΕΣΟΧΩΡΙ | ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Πνευματικά δικαιώματα © 2013. ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ - www.aepi.gr
ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ DIGIT COMPANY εκδόσεις digit
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ :greek-sites.gr