Home » » Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΛΑ

Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΛΑ


Μάχη της Τριφύλλας Κλειτσού
 Η πρώτη του σπουδαία νίκη του Κατσαντώνη εναντίον των Τουρκαλβανών έγινε στα μέρη της Τριφύλλας του Κλειτσού, όταν το 1803, κατά το Δημήτρη Σταμέλο, συνεπλάκη με το δερβέναγα Ιλιάσμπεη και τριακόσιους Αλβανούς τους οποίους έτρεψε σε φυγή, ενώ σκότωσε με τα ίδια του τα χέρια τον Ιλιάσμπεη. Θα πρέπει να αναφέρουμε σ' αυτό το σημείο ότι εκείνη την εποχή ο Κατσαντώνης έτρεφε μεγάλο μίσος εναντίον των Τουρκαλβανών, επειδή ο Αλή πασάς είχε διατάξει να συλλάβουν τους γονείς του και να τους μεταφέρουν στα Γιάννενα, όπου τελικά, αφού τους βασάνισε, τους σκότωσε. Ακόμη έπρεπε να αποδείξει ότι ήταν άξιος διάδοχος του Δίπλα αφού ο θρυλικός κλέφτης του παραχώρησε την αρχηγία, αναγνωρίζοντας την παλικαριά και την ανδρειωσύνη του.


Ο Δημήτρης Σταμέλος γεννήθηκε το 1931 στο χωριό Μαραθιάς Ευρυτανίας. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και μπήκε στον δημοσιογραφικό κλάδο.
Εμφανίστηκε στα Γράμματα το 1948 και τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, μια ποιητική συλλογή. Έκτοτε πολλές εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σ' εφημερίδες και περιοδικά. Έχει εκδώσει 16 βιβλία, στα οποία τον απασχόλησαν ιδιαίτερα μεγάλες μορφές και γεγονότα της Τουρκοκρατίας και του Εικοσιένα, αντιπροσωπευτικές φυσιογνωμίες της νεοελληνικής πνευματικής ζωής και βασικές εκδηλώσεις του λαϊκού μας πολιτισμού.
Τιμήθηκε δύο φορές με Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, το 1976 για το βιβλίο του "Μακρυγιάννης" και το 2001 για το βιβλίο του "Νικηταράς" και το 1995 με Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τη "Λαογραφική Πινακοθήκη".
Ήταν τακτικό μέλος της Ενώσεως Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς Εταιρείας Λογοτεχνικών Κριτικών.
Πέθανε τον Απρίλιο του 2005.
   

Ενδεικτική  Βιβλιογραφία
(2004)     Κατσαντώνης, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
(2003)     Ανδρέας Μιαούλης, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
(2000)     Νικηταράς, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
(2000)     Ο θάνατος του Καραϊσκάκη, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
(2000)     Το λιοντάρι της κλεφτουριάς, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
(1995)     Μακρυγιάννης: Το χρονικό μιας εποποιίας, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
(1993)     Νεοελληνική λαϊκή τέχνη, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
   
ΠΗΓΗ


μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση :

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...

 
ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: ΚΟΡΙΤΣΑ | ΜΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ | ΜΕΣΟΧΩΡΙ | ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Πνευματικά δικαιώματα © 2013. ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ - www.aepi.gr
ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ DIGIT COMPANY εκδόσεις digit
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ :greek-sites.gr