Home » » ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΛΕΙΤΣΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ www.wiw.gr

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΛΕΙΤΣΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ www.wiw.gr



Στον Κλειστό που φτάνουμε πρώτα θα παρατηρήσουμε την ιδιομορφία των μαχαλάδων ή χωριών που απαρτίζουν τον Κλειστό .
  Αυτά είναι ο Πλάτανος , το Μεσοχώρι , η Κορίτσα και πίσω από ένα βουνό την Τριφύλλα ο Μαυρόλογγος .
  Όλα τα χωριά αυτά που έχουν ξεχωριστή ενορία και Σχολείο είναι πανέμορφα και απλώνονται σε υψόμετρο από 670  έως 960 μέτρα.
  Το καθένα χωριστά έχει την ιστορία του. Χαρακτηριστικά και επιγραμματικά με λίγα λόγια αναφερόμαστε στον Πλάτανο με τον περικαλή Ναό του Αγίου Νικολάου Μύρων με το αξιολογότατο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 17ου αιώνα .Στο Μεσοχώρι με την καλύτερη πλατεία  που φιλοξενεί την προτομή του μεγάλου στρατηγού   της νίκης στο Καλπάκι κατά των Ιταλών Χαράλαμπο Κατσιμήτρο με την επιβλητική παρουσία του Ιερού Ναού των Αγίων Ταξιαρχών .Την Κορίτσα κτισμένη στα 960 μέτρα με μια απίστευτη θέα προς την κοιλάδα του Μεγαπόταμου και τη Φουρνά , έχοντας στα σπλάχνα της μεγάλη ιστορία με παλιό Μοναστήρι όπου σήμερα ο περικαλής Ναός του Αγίου Νικολάου του Νέου με παρεκκλήσιο του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά όπου φυλλάσεται επιμελώς σπάνιο ιερό λείψανο , το χέρι του Ευαγγελιστή που ζωγράφισε την Παναγία μας . Εδωρήθη στη Μονή από τον αυτοκράτορα Νικηφόρο τον 2ο το έτος 1358. Επίσης εδώ θα προσκυνήσετε τίμιο λείψανο που ευωδιάζει συνεχώς του Αγίου Νικολάου του Νέου του εν Βουνένοις καθώς και πολλά ιερά λείψανα Αγίων και άλλα εκκλησιαστικά εκθέματα που χρονολογούνται στο Μεσαίωνα .
  Επιστρέφοντας από Κορίτσα και κατευθυνόμενοι προς τη Βράχα θα ξεκουραστούμε στην πανέμορφη τοποθεσία ?γιος Κυπριανός όπου και το ομώνυμο εκκλησάκι τουΤοπικού Αγίου με το παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1857. 

 
μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση :

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...

 
ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: ΚΟΡΙΤΣΑ | ΜΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ | ΜΕΣΟΧΩΡΙ | ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Πνευματικά δικαιώματα © 2013. ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ - www.aepi.gr
ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ DIGIT COMPANY εκδόσεις digit
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ :greek-sites.gr