Home » , » ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΤΣΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΤΣΟΥ


Ιστορικά στοιχεία για την ονομασία του Κλειτσού
   Από το 1912 που δημιουργήθηκαν οι Κοινότητες, το χωριό φέρει το όνομα Κλειτσός ή Κλειστός.
Στα 1928 η Κορίτσα αποτέλεσε ξεχωριστή Κοινότητα. Τότε, οι άλλοι συνοικισμοί του Κλειτσού, σκόπιμα δεν ψήφισαν για να βγάλουν δικούς τους συμβούλους κι έτσι προσκολλήθηκαν στην Κοινότητα Κορίτσας.
   Στις εκλογές του 1934, με πρωτοβουλία των κατοίκων των άλλων συνοικισμών, βγήκαν περισσότεροι Κοινοτικοί σύμβουλοι από τους άλλους συνοικισμούς και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μεταφερθεί η έδρα της Κοινότητας από την Κορίτσα στο Μεσοχώρι.
   Από τον Μάϊο του 1955 ονομάζεται και πάλι Κοινότητα Κλειτσού με πέντε (5) συνοικισμούς (Κορίτσα, Μεσοχώρι, Πλάτανος, Κάλανος και Μαυρόλογγος) και τους μικροσυνοικισμούς Ζαγαριωτέϊκα, Μπουκοβίτσα, Καλάμι, Κολοσκούτι, Τερνόβενα και Ζιοβέϊκα.
   Για την ονομασία υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Η μια ότι είναι ρηματικό ουσιαστικό του ρήματος κλείω. Μια άλλη εκδοχή θεωρεί ότι προέρχεται από τη θέση του χωριού κλειδί – διάβαση, ενώ τρίτη ότι έχει σχέση με τη λέξη «γκλίτσα».
   Σημείωση: Δημοσιεύτηκε έτσι ακριβώς στην εφημερίδα «Ευρυτανικά Νέα» / Τετάρτη 25.4.2012 / σελ. 18, όπου αναφέρονταν ως πηγή η εφημερίδα «Τα Νέα του Κλειτσού», του Συλλόγου
Αποδήμων Κλειτσού Ευρυτανίας, Μάϊος 1981.

Επιμέλεια: Φιλίστωρ

ΠΗΓΗ

μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση :

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...

 
ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: ΚΟΡΙΤΣΑ | ΜΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ | ΜΕΣΟΧΩΡΙ | ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Πνευματικά δικαιώματα © 2013. ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ - www.aepi.gr
ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ DIGIT COMPANY εκδόσεις digit
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ :greek-sites.gr