Home » » ΤΟ ΠΕΣΜΕΝΟ ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΙΣ ΚΑΜΙΝΕΣ ΤΟΥ ΚΛΕΙΤΣΟΥ

ΤΟ ΠΕΣΜΕΝΟ ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΙΣ ΚΑΜΙΝΕΣ ΤΟΥ ΚΛΕΙΤΣΟΥ


Στη περιοχή ανάμεσα στον συνοικισμό Μεσοχώρι του Κλειτσού και στη Βράχα , υπάρχει η τοποθεσία Κάμινες . Εκεί ήταν χτισμένο από το 1928 , ένα πέτρινο γεφύρι , από το οποίο σήμερα δεν σώζεται κανένα τμήμα του . 17 Στην θέση του , κατασκευάστηκε μία τσιμεντένια γέφυρα , γύρω στο '60 , για να καλυφθεί το κενό που άφησε η πτώση του παλιού γεφυριού . Μόνο λίγες τετραγωνισμένες πέτρες , που έχουν χρησιμοποιηθεί στην υποστύλωση της νέας γέφυρας , μαρτυρούν ότι παλιότερα υπήρχε εκεί ένα άλλο κτίσμα , για το οποίο δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία . Κρίνοντας το άνοιγμα της χαράδρας στο σημείο αυτό , το γεφύρι δεν πρέπει να είχε μεγάλες διαστάσεις . Μάλλον μια μικρή καμάρα θα ήταν .
Εκεί κοντά ήταν ένας νερόμυλος , γνωστός σαν ‘’του Χασιώτη ο μύλος‘’, ο οποίος ήταν βακουφικός 18 και δίπλα του υπήρχαν νεροτριβές και μαντάνια . Τα εισοδήματα που απέφεραν αυτά , τα έπαιρνε το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Βράχα , στο οποίο και ανήκαν .
Η τοποθεσία Κάμινες είναι όμορφη , με το Φουρνιώτικο ρέμα να διασχίζει μια ανόθευτη περιοχή . Για να την επισκεφθούμε , παίρνουμε τον δρόμο από Φουρνά προς τη Βράχα και μετά την διασταύρωση του Κλειτσού . Σε ένα χιλιόμετρο βρίσκουμε ένα κυκλικό μνημείο προς τιμήν του πρωτοπαλίκαρου του Καραϊσκάκη Αντώνη Ζαραλή , δεξιά απ΄ το δρόμο . Από εκεί ξεκινάει ένα κατηφορικό μονοπάτι , ανάμεσα από θάμνους , με κατεύθυνση προς το ποτάμι. Σε πέντε λεπτά βρισκόμαστε στον τόπο του παλιού γεφυριού .
--
17 . Β . Ν . Μαντούζα : ‘’Η Βράχα‘’. Σελ . 53 . Την ύπαρξη γεφυριού στην τοποθεσία Κάμινες επιβεβαιώνουν επίσης και βοσκοί της περιοχής .
18 . Βακουφικός ή βακούφικος : Από το Τουρκικό vakif . Κτήμα ή οίκημα αφιερωμένο σε μοναστήρι .

Στοιχεία γεφυριού :
Κατεύθυνση: Β-Ν , υψόμετρο: 580 , γεωγραφικό ύψος: 39ο04'56.34''Ν , γεωγραφικό πλάτος: 21ο48'55.34''Ε .

 
μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση :

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...

 
ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: ΚΟΡΙΤΣΑ | ΜΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ | ΜΕΣΟΧΩΡΙ | ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Πνευματικά δικαιώματα © 2013. ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ - www.aepi.gr
ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ DIGIT COMPANY εκδόσεις digit
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ :greek-sites.gr