Home » , , » ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΤΣΟΥ

ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΤΣΟΥ

Ο τόπος μας είναι γεμάτος πέτρινα μονότοξα γεφύρια που μαρτυρούν την καταγωγή των κατασκευαστών τους από την Άρτα και τα Γιάννενα.  

Γεφύρια  Ολα κτισμένα την εποχή γύρω στο 1650-1750.

ΤΟ ΠΕΣΜΕΝΟ ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΙΣ ΚΑΜΙΝΕΣ ΤΟΥ ΚΛΕΙΤΣΟΥ

  Μέχρι πρόσφατα, τα πέτρινα γεφύρια αποτελούσαν απαραίτητο συμπλήρωμα του οδικού δικτύου των Αγράφων. Το σημείο όπου θα κτίζονταν ένα γεφύρι καθορίζονταν από τη διαμόρφωση της κοίτης του ποταμού, έτσι ώστε η όλη κατασκευή να θεμελιώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η θέση τους ήταν κομβική, συνήθως σημείο  συνάντησης κεντρικών δρόμων,  μονοπατιών και νερόμυλων.

  Αρχικά τα γεφύρια κατασκευάστηκαν για την ανάπτυξη των κοινωνικών και οικονικών σχέσεων μεταξύ των οικισμών.  Οι κάτοικοι ξεπερνούσαν εύκολα τα όρια των χωριών, με αποτέλεσμα η εργασία και το εμπόριο να πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις. Αργότερα με τα καραβάνια που πραγματοποιούσαν τη διακίνηση του εμπορίου με τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, η ανάγκη για τη ζεύξη των ποταμών σε περισσότερα σημεία έγινε επιτακτική. 
  Το βασικό δομικό υλικό είναι η πέτρα, στην αρχή βέβαια στηνόταν το ξυλότυπο. Το χτίσιμο άρχιζε ταυτόχρονα από τις δύο πλευρές και προχωρούσε σιγά-σιγά προς την κορυφή, διαμορφώνοντας το τόξο με τρόπο που να αντιμετωπίζονται οι πλευρικές ωθήσεις και η πίεση του νερού. Το μεγαλύτερο βάρος στην κατασκευή είχε η θεμελίωση. Γενικά χρησιμοποιούσαν πέτρες μικρού μεγέθους, εκτός από τα σημεία της έδρασης στους βράχους όπου ήταν μεγαλύτερες, για προστατεύει το όλο οικοδόμημα από τη σφοδρότητα του νερού κυρίως την περίοδο των πλημμύρων. Το πλάτος τους είναι αρκετά στενό, συνήθως γύρω στα 2 μέτρα.Το οδόστρωμα είναι λιθόστρωτο με πλατειές επίπεδες πέτρες,  διαμορφωμένο ακριβώς όπως στα δρομάκια των χωριών. Στα πλάγια σήκωναν πεζούλια για την προστασία των περαστικών. Τα πεζούλια αυτά διαμορφώνονται με πέτρες στενόμακρες τοποθετημένες κάθετα στην επιφάνεια του λιθόστρωτου.

  Σήμερα, τα πέτρινα γεφύρια έχουν αντικατασταθεί από σιδερένιες γέφυρες τύπου belley 


 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΥΠΟΥ BELLEY ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ

και καινούργιες γέφυρες κατασκευασμένες από ενισχυμένο σκυρόδεμα (μπετόν). 

 ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΙΣ ΜΟΥΣΧΙΑΔΕΣ ΑΠΟ ΜΠΕΤΟ

Τα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια της περιοχής μας δεν είχαν κατασκευαστεί να αντέχουν το βάρος των αυτοκινήτων.

μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση :

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...

 
ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: ΚΟΡΙΤΣΑ | ΜΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ | ΜΕΣΟΧΩΡΙ | ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Πνευματικά δικαιώματα © 2013. ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ - www.aepi.gr
ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ DIGIT COMPANY εκδόσεις digit
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ :greek-sites.gr