Home » , » ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΣΚΟΥΤΙΟΥ

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΣΚΟΥΤΙΟΥ



Μικρή Αναδρομή στην ιστορία και στην κοινωνία του Κολοσκουτίου (Κουλουσκουτιού)

Στις αρχές του 20υ αιώνα ο Μπ. Κώστας από τον Κλειτσό άρχισε να καλλιεργεί το χωράφι που αγόρασε με χρήματα της συζύγου του. Το χωράφι αυτό είναι η σημερινή λάκκα του μακαρίτη μπάρμπα Φώτη Κ. Η Μπ/κώσταινα ήταν κουτσή και δεν μπορούσε να πηγαίνει καθημερινά από τον Κλειτσό στο Κουλουσκούτι. Έτσι το μικρό σπιτάκι που είχε το χωράφι που αγόρασε από τον Πλάκα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη κατοικία. Το εύφορο έδαφος της περιοχής ήταν αδύνατο να αφήσει αδιάφορους τους νέους καλλιεργητές. Στη συνέχεια έκανε αγορά ο Μπ. Σπύρος και ο οποίος έφτιαξε μαντρί για το καλοκαίρι. Στη συνέχεια έκανε σπίτι στην Κερασιά και αργότερα στο βλάχικο ερείπια των οποίων σώζονται στις μέρες μας. Ο Μπ. Κώστας ο πρώτος από το Μπ/έϊκο κάτοικος της περιοχής είχε τρία παιδιά από την δεύτερη γυναίκα, τον Νίκο τον Τάσο και τον Πέτρο και ένα από τον προηγούμενο γάμο του, τον Μπ. Γιώργο. Ο Πέτρος Μπ. παντρεύτηκε την Αθηνά Κου. και σκοτώθηκε στρατιώτης στα Τρίκαλα.
Ήταν ο μόνος που έμεινε στο Κουλουσκούτι. Η Αθηνά αργότερα παντρεύτηκε τον Μιχαλάκη και η κόρη της Χρυσούλα έμεινε στον Γιώργο Μπ. στο Κουλουσκούτι μαζί με την γριά μάνα της. Τ’ άλλα παιδιά ξενιτεύτηκαν. Ο Μπ. Κώστας και η γυναίκα του γέρασαν και πέθαναν στο Κουλουσκούτι. Ο Γιώργος Μπ. έφτιαξε στην αρχή μια καλύβα κάτω από τις Καστανιές όπου δημιούργησε το σπιτικό του και σε εκείνη την καλύβα έκανε πολλά από τα δέκα (10) παιδιά του αφού είχε παντρευτεί με την Μαρία Κα. από την Μαυρομάτα. Κοντά στο χώρο αυτό ο Μπ. Γιώργος έφτιαξε το σπίτι του στο έτος 1925. Ο Μπ. Γιώργος είχε δέκα παιδιά. Τον Πέτρο, τον Κώστα, την Γιαννούλα, την Σπυριδούλα, τη Σοφία, τον Θανάση, τον Γιάννη, την Κατερίνη, τον Δημήτρη, και την Αλεξάνδρα. Ο πρωτεξάδελφος του Γιώργου Μπ., ο Μπ.σπύρος, είχε πέντε παιδιά. Το Θύμιο, το Νίκο, το Λουκά, τη Θανάσω (Τασολίαινα) και την Τούλα (Μπαρ.). Ο Λουκάς πέθανε στο στρατό. Ο Νίκος στην Αμερική. Ο Θύμιος μαζί με τον πατέρα του Σπύρο στις Σοφάδες. Ο Μπ/σπύρος πούλησε όλη την περιουσία του στους Τιμπαλέξηδες (Σαρακατσαναίοι) και έκανε αγορά στους Σοφάδες. Έτσι στο Κουλουσκούτι έμειναν μόνο τα παιδιά του Μπ/γιώργου, ο Πέτρος, ο Κώστας και ο Θανάσης που πέθανε νωρίς. Ο Γιάννης που χάθηκε στον Αλβανικό πόλεμο και ο Δημήτρης που σκοτώθηκε στον εμφύλιο το 1948. Οι οικογένειες αυτές μαζί με την οικογένεια της Χρυσούλας Μπ. που παντρεύτηκε το Φώτη Καρ. από τον Μαυρόλογγο αναπτύχθηκαν μέχρι το 1960 οπότε άρχισε η εσωτερική μετανάστευση για τη Λαμία.
Τελευταίος έμεινε ο Μπ. Κώστας με την οικογένειά του που μεταφέρθηκε στη Μολόχα, όπου λίγο αργότερα πέθανε. Ο Πέτρος και η γυναίκα του Παναγιώτα μετακόμισαν στην Μεγ. Βρύση Λαμίας όπου πέθαναν αργότερα. Τα κορίτσια του Μπ. Γιώργου παντρεύτηκαν όλα και έφυγαν από το Κουλoυσκούτι. Η Σπυριδούλα στο Σαραντάπορο όπου παντρεύτηκε το Δημήτριο Τσ. Η Γιαννούλα στην Απιδιά όπου παντρεύτηκε τον Δημήτρη Θ. Η Σοφία, η Αλεξάνδρα και η Κατερίνη στο Μαυρόλογγο όπου παντρευτήκαν αντίστοιχα τον Ταξιάρχη Χα. , τον Νίκο Χα. και τον Παύλο Σφ.

Έτσι γράφτηκε η ιστορία στο Κουλουσκούτι. Το Μπ/έϊκο ασχολήθηκε με πάθος με την καλλιέργεια και την κτηνοτροφία αλλά δεν ρίζωσε για πάντα.
Σήμερα οι περισσότεροι απόγονοι βρίσκονται στην περιοχή της Λαμίας όπου διαπρέπουν με την πρόοδό τους.
Γ.Δ.Μ.

ΠΗΓΗ

μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση :

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...

 
ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: ΚΟΡΙΤΣΑ | ΜΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ | ΜΕΣΟΧΩΡΙ | ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Πνευματικά δικαιώματα © 2013. ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ - www.aepi.gr
ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ DIGIT COMPANY εκδόσεις digit
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ :greek-sites.gr