Home » , , , » Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΤΣΑ

Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΤΣΑ


Ο σημερινός Ναός του Αγίου Νικολάου Κορίτσας κτίσθηκε το 1952 στο σημείο που υπήρχε το καθολικό του παλιού Μοναστηριού, που είχε κτισθεί το 1282. Τα εγκαίνια του περικαλλούς αυτού ναού τελέσθηκαν στις 2 Αυγούστου 1975, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ναυπακτίας και Ευρυτανίας κ. Δαμασκηνό.

Εντός του Ναού υπάρχει παρεκκλήσιο του Ευαγγελιστού Λουκά που λειτουργεί ως Μουσείον – κειμηλιοθήκη. Στο χώρο αυτό φυλάσσονται, ως αμύθητος θησαυρός ευλογίας, << Το χέρι του Ευαγγελιστού Λουκά από τον αγκώνα μέχρι το μετακάρπιο, τεμάχιο εκ του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις, λειψανοθήκες με μικρά αποτμήματα ιερών λειψάνων της Αγίας Μαρίνης, του ιερού Χρυσοστόμου και άλλων αγίων καθώς και ιστορικά σιγίλλια, παλαιά εκκλησιαστικά και λειτουργικά βιβλία  ιερά σκεύη, σταυροί ευλογίας, ευαγγέλια, χρυσοκέντητος επιτάφιος, χειρογραφίες ανέκδοτες ακολουθίες και άλλα κειμήλια, τα οποία θα παρουσιάσουμε λεπτομερώς. Στο χωριό εκτός του Ναού του Αγίου Νικολάου του Νέου του εν Βουνένοις, υπάρχουν ακόμη, ο ιερός Ναός της Αγίας Άννας που βρίσκεται στη θέση Τριφύλλα σε μια τοποθεσία που είναι κτισμένο και το ξακουστό << σπίτι του διαβάτη >>, το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στην τοποθεσία Κεφαλάρι.

Ο Άι Λιάς που είναι χτισμένος στην κορυφή του δάσους Κρί, ο Άγιος Αθανάσιος που σήμερα δεν υφίσταται, και ξωκλήσι του Οσιομάρτυρος Κυπριανού του Νέου του εκ Κορίτσης καταγόμενου, που είναι χτισμένο στην παλιά τοποθεσία του Σταυροπηγιακού Ναού της Παναγίας, σ’ένα πραγματικά υπέροχο τοπίο. 

ΠΗΓΗ

μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση :

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...

 
ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: ΚΟΡΙΤΣΑ | ΜΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ | ΜΕΣΟΧΩΡΙ | ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Πνευματικά δικαιώματα © 2013. ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ - www.aepi.gr
ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ DIGIT COMPANY εκδόσεις digit
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ :greek-sites.gr