Home » , , , » ΟΙ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΤΣΑΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

ΟΙ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΤΣΑΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ


Οι μεμβράνες της Κορίτσας σύμφωνα με τον Παναγιώτη Αραμπατζή, γράφτηκαν μεταξύ της 13ης Μαρτίου 846 μ.χ, και 31ης Δεκεμβρίου του 846 ή 847 μ.χ., επί πατριαρχίας Μεθοδίου της Κων/λης. Άγνωστο είναι όμως πώς βρέθηκαν στην γυναικεία Μονή του Αγίου Νικολάου του Νέου στην Κορίτσα.

Ο κ. Αραμπατζής αναφέρει στο βιβλίο του << ΑΙ ΜΕΜΒΡΑΝΑΙ Της ΚΟΡΙΣΤΗΣ Ευρυτανίας >>. Όφείλομεν να κατονομάσωμεν τας Μεμβράνας ταύτας, ως σπαράγματα του Σημαδοφώνου Ευαγγελισταρίου της Κορίστης…εσπάραξε ταύτας ο Επίσκοπος Λιτζάς και Αγράφων Διονύσιος ο Λαρισσαίος γράψας εν ενθυμήμασι: Έις μνημόσυνον αιώνιον – 1282.
Επίσης οι μεμβράνες αυτές κατατάσσονται στους παλαιότατους κώδικες που χαρακτηρίζονται με την επιστημονική ονομασία << CODIKES VETUSTISSIMI >>. Σε αυτές συναντώνται και τα έντεκα μουσικά εκφωνητικά σημεία της βυζαντιακής Παρασημαντικής ( Εκκλησιαστικής Μουσικής ). Οι μεμβράνες αυτές είναι συμαντικές για την επιστήμη της Παλαογραφίας και για την μελέτη της Βυζαντινής Μουσικής.

Μεμβράνη ( 900 - 1100 μ.χ)


Πάλι εκείνο το οποίο πρέπει να αναφερθεί είναι το γεγονός ότι οι μεμβράνες αποτελούν πηγή ιστορικής έρευνας καθώς φωτίζονται άγνωστες πτυχές της εκκλησιαστικής ιστορίας, όπως: Η τιμή ως Αγίου προ του Σχίσματος του Οσίου Βενεδίκτου του β’, αλλά και η αναφορά ότι ο Όσιος Ιάκωβος χειροτονήθηκε επίσκοπος. 


μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση :

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...

 
ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: ΚΟΡΙΤΣΑ | ΜΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ | ΜΕΣΟΧΩΡΙ | ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Πνευματικά δικαιώματα © 2013. ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ - www.aepi.gr
ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ DIGIT COMPANY εκδόσεις digit
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ :greek-sites.gr