Home » , » ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟ

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟ


Φοβερός πολεμιστής. Από το 1904 αγωνίζεται για την Ελλάδα Έλαβε μέρος στο Βαλκανικό πόλεμο του 1913, στο Μακεδονικό Μέτωπο 1917-18 και την Μικρασιατική εκστρατεία του 1919-22. Στις φοβερές εκείνες μάχες στο Αφιόν Καραχισάρ, στο λόφο του Χασάν - Μπελλ το τάγμα του απέκρουσε τις επιθέσεις δυο τουρκικών μεραρχιών . Ο διοικητής τους Ρεσάτ Πασάς ένιωσε τόση ντροπή που δεν μπόρεσε να περάσει από το τάγμα του Κατσιμήτρου που τελικά αυτοκτόνησε . 

Εκεί ο Κατσιμήτρος τραυματίστηκε. Το 1937 έγινε υποστράτηγος και διετέλεσε διοικητής της 8ης Μεραρχίας Ηπείρου, που απέκρουσε με ηρωισμό την Ιταλική επίθεση κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του '40 στην Αλβανία. 

Με τη πρώτη επίθεση των Ιταλών ο Χ. Κατσιμήτρος κατάλαβε το αυτονόητο, ότι δηλαδή το έδαφος της Ηπείρου είναι τόσο ορεινό και άγριο που είναι αδύνατον σε ένα εχθρό να προελάσει γρήγορα και μάλιστα μέσα στο χειμώνα και τη λάσπη. Αν περπατήσετε το καλοκαίρι στη περιοχή και δείτε την αγριάδα του εδάφους θα καταλάβετε καλύτερα. 

Έτσι ο Χ. Κατσιμήτρος ανέλαβε επιθετική διάταξη και με αλλεπάλληλες νικηφόρες μάχες κατά των επιδρομέων εισήλθε στο βορειοηπειρωτικό έδαφος, απελευθέρωσε ελληνικές πόλεις και έφτασε μέχρι τη γραμμή Τεπελενίου και Χειμάρας. 

Μετά τη Γερμανική εισβολή, υποχώρησε και αποστρατεύτηκε στα Ιωάννινα. Το 1946 προήχθη σε Αντιστράτηγο. 

Έγραψε το έργο : "Η Ήπειρος προμαχούσα". 

Σαν συνταξιούχος ο μεγάλος αυτός πολεμιστής περιοριζότανε να κάνει τον καθημερινό του περίπατο στη πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών. 

Πέθανε στην Αθήνα το Φεβρουάριο του 1962 και ετάφη στο Α' Νεκροταφείο. 

ΠΗΓΗ

μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση :

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...

 
ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: ΚΟΡΙΤΣΑ | ΜΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ | ΜΕΣΟΧΩΡΙ | ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Πνευματικά δικαιώματα © 2013. ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ - www.aepi.gr
ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ DIGIT COMPANY εκδόσεις digit
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ :greek-sites.gr