Home » , » ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΕΙΤΣΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΕΙΤΣΟΥ


1) Από τα στοιχεία της απογραφής, που πραγματοποίησαν οι Τούρκοι τα έτη 1454-1455, στο Βιλαέτι  των Αγράφων, προκύπτει, ότι ο Κλειτσός είχε την ονομασία KELCU.

2) Παλιότερα, το 1681, ο Κλειτσός ονομάζονταν Κελζούς και υπάγονταν στον ναχαγιέ Κιουχιστάν (Δήμο Κτημενίων), εξαρτώμενο από τον Καζά (Υποδοίκηση) της Γενή - Σεχήρ (Λάρισας).
  

3) Ο Κλειτσός σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση του ελληνικού κράτους, του νόμου ΚΕ’ της 5ης Δεκεμβρίου 1845 ονομαζότανε Κλειστόν και ανήκε στο Δήμο Κτημενίων του Νομού Ευρυτανίας.

  Η διαδικασία του εξελληνισμού του ονόματος Κλειτσός, είχε ήδη αρχίσει, όπως φαίνεται εδώ, από τις γεωγραφική-διοικητική περιοχή (αρχαίο όνομα για τον δήμο και την επαρχία). Το τελικό -ν ή –ον, μπήκε στην ονομασία του οικισμού για να προσθέσει αρχαιοπρέπεια.

4) Η πρώτη επίσημη εμφάνιση των ονομάτων των οικισμών της Ελλάδας, σύμφωνα με την τότε διοικητική διαίρεση της χώρας, βρίσκεται στο φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, αριθμός 80 (παράρτημα) της 28ης Δεκεμβρίου 1836.
Ο Κλειτσός τότε το 1836 ονομαζόταν Κλειτούς και ανήκε στο Δήμο Κτημενίων του Νομού Ευρυτανίας.
Ο «καθαρισμός» - εξελληνισμός του τοπονυμίου, ξεκινάει εδώ με τη μετονομασία του διοικητικού διαμερίσματος (δήμου και υποδιοίκήσης). Σημειώνεται επίσης η πρώτη αλλαγή του ονόματος του οικισμού και μια κατά κάποιο τρόπο καθαρευουσιάνικη παρέμβάση στην «ορθογραφία» του ονόματος του χωριού. πριν την εθνική επιχείρηση εξελληνισμού των τοπωνυμίων.

μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση :

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...

 
ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: ΚΟΡΙΤΣΑ | ΜΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ | ΜΕΣΟΧΩΡΙ | ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Πνευματικά δικαιώματα © 2013. ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ - www.aepi.gr
ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ DIGIT COMPANY εκδόσεις digit
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ :greek-sites.gr