Home » , » ΤΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΑΓΡΑΦΑ ΟΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ Ο ΚΛΕΙΤΣΟΣ

ΤΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΑΓΡΑΦΑ ΟΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ Ο ΚΛΕΙΤΣΟΣ


 

Άγραφα
 Τα Άγραφα, η νότια απόληξη της Πίνδου, αποτελούν ιστορική περιοχή και οροσειρά της κεντρικής Ελλάδος. Καταλαμβάνουν όλο το βόρειο τμήμα του νομού Ευρυτανίας και το δυτικό του νομού Καρδίτσας, γι’ αυτό και χωρίζονται σε Ευρυτανικά και Θεσσαλικά Άγραφα. Έχουν 7 κορυφές σύνολο και είναι μια από τις πλέον καθαρές περιοχές στου πλανήτη. Τα βουνά είναι δασωμένα και στο σύνολο τους κυριαρχεί το έλατο, ενώ από αυτά πηγάζουν οι ποταμοί Ταυρωπός και Αγραφιώτης.
Τα Θεσσαλικά Άγραφα έχουν 73 χωριά, είναι το βόρειο τμήμα της οροσειράς των Αγράφων, ανατολικά καταλήγουν στον θεσσαλικό κάμπο, ανήκουν στον δήμο Καρδίτσας και σε αυτά βρίσκεται η ψηλότερη κορυφή τους, η Καράβα (2.184μ.) και η λίμνη Πλαστήρα.
Τα Ευρυτανικά Άγραφα αποτελούνται από 41 χωριά. Βρίσκονται βόρεια του Τυφήστου και είναι η πιο δύσβατη περιοχή της Ελλάδος, με πανύψηλες βουνοκορφές και βαθιές χαράδρες. Η συγκοινωνία είναι δύσκολη, καθώς ελάχιστο τμήμα του οδικού δικτύου είναι ασφαλτοστρωμένο.

Ιστορικά στοιχεία
Η Ιστορία των Αγράφων είναι πανάρχαιη. Από το 1500 π.χ. μέχρι το 27 π.χ. κατοικούνταν από τους Δόλοπες και τους Αθαμάνες, οι οποίοι ανέπτυξαν δικό τους πολιτισμό. Αργότερα αναμειγνύονται στις διαμάχες μεταξύ Μακεδόνων και Ρωμαίων και κατά τον Μεσαίωνα κατακλύζονται από κύματα βόρειων λαών: Σλάβων, Αλβανών, Βλάχων κ.α.
Την εποχή της Τουρκοκρατίας τα Άγραφα γνωρίζουν ιδιαίτερη ακμή, ιδίως μετά την παραχώρηση της αυτονομίας τους από τους Οθωμανούς. Το 1525 άρχισε η οικονομική ανάπτυξη τη περιοχής. Μεγάλες εκκλησίες και μοναστήρια κτίστηκαν, ενώ άνθισε και η τέχνη της αγιογραφίας. Κτίζονται σχολεία και Ανώτερες Σχολές, ενώ προσελκύονται και άνθρωποι του πνεύματος, όπως ο Ευγένιος Γιαννούλης Αγράφων, ο Αιτωλός, που έκτισε το Ελληνομουσείο Αγράφων, Ανώτατη Σχολή Γραμματικών και Θρησκευτικών σπουδών. Επίσης, συγκέντρωσε πολλούς φυγάδες που είχαν προβλήματα με την οθωμανική κυριαρχία, οι οποίοι μαζί με ντόπιους οπλαρχηγούς συγκρότησαν σώματα κλεφτών. Σημαντικότερες μορφές ήταν ο Κατσαντώνης που έδρασε τα έτη 1802-08 και ο οπλαρχηγός της ελληνικής επανάστασης του 1821 Γεώργιος Καραϊσκάκης, που ανέλαβε τα αρματολίκια των Άγραφων έως το 1824.

Τα Ευρυτανικά Άγραφα παρέμειναν περισσότερο απομονωμένα και μόνο τα τελευταία χρόνια δημιουργείται στην περιοχή ασφαλτινό οδικό δίκτυο.

 
μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση :

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...

 
ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: ΚΟΡΙΤΣΑ | ΜΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ | ΜΕΣΟΧΩΡΙ | ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Πνευματικά δικαιώματα © 2013. ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ - www.aepi.gr
ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ DIGIT COMPANY εκδόσεις digit
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ :greek-sites.gr