Βελέσι - σημερινή ονομασία Δαφνοσπηλιά
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας
Ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων έκανε και το Βελέσι τσιφλίκι του. Υπάγονταν διοικητικά στο Βελέσι της Λάρισας και εκκλησιαστικά στη μητρόπολη της ίδιας πόλης. Ιστορική πηγή αναφέρει ότι ο γιος του, Βελής Πασάς, είχε στο «Βελές Παζάρι» (όπως αναγράφεται) ένα τσιφλίκι με δυναμικό εβδομήντα ζευγαριών, το οποίο του απέδιδε 12.500 γρόσια το χρόνο (το γρόσι ήταν παχύ, παλιό τουρκικό νόμισμα που ισοδυναμούσε με το ένα εκατοστό της λίρας). Στα 1850 το τσιφλίκι του χωριού το αγόρασαν οι αδερφοί Κουκουρίκου, οι οποίοι το διατήρησαν στην κατοχή τους μέχρι την αναγκαστική απαλλοτρίωση του 1924. Ορισμένοι, ωστόσο, κάτοικοι του χωριού αγοράζουν την κυριότητα των εκτάσεων γης τόσο από Τούρκους όσο και από έλληνες τσιφλικάδες, πολύ πριν γίνει η απαλλοτρίωση.
Στα χρόνια της επανάστασης του 1821 το χωριό αποτελούσε ορμητήριο των ανταρτών που μάχονταν στα Άγραφα, γι’ αυτό και τα τουρκικά στρατεύματα το έκαψαν, όπως λέγεται, έξι φορές. Μάλιστα, σε μία τέτοια επιδρομή του τουρκικού στρατού ίσως να οφείλεται και το γεγονός ότι άλλαξε η τοποθεσία απ’ όπου κτίστηκε αρχικά το χωριό. Σύμφωνα με τον Δ. Στάθη η αρχική τοποθεσία του Βελεσιού ήταν στη θέση «παρεκκλήσι», δυτικά του ποταμού Καλέντζη.
Στα χρόνια της τουρκοκρατίας, ως σπουδαίες οικογένειες του χωριού αναφέρονται αυτές των Γούλα, Τσέτσα, Γιαννακόπουλου και Αγγελάκη. Πολλοί κάτοικοι του χωριού αυτή την περίοδο μετοικούν σε άλλες περιοχές (λέγεται ότι ίδρυσαν το χωριό Βελεσιώτες στο Δομοκότου νομού Φθιώτιδος), ωστόσο άνθρωποι έρχονται από κοντινά (Κλειτσός Ευρυτανίας, Απιδιά, Αμάραντος) και μακρινότερα (από τους νομούς Ευρυτανίας και Καστοριάς, ακόμη και την Ήπειρο) χωριά και εγκαθίστανται στο Βελέσι.
ΠΗΓΗ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...