Home » , » ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΔΕΕ ΤΟΝ ΚΛΕΙΤΣΟ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΥΡΝΑ

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΔΕΕ ΤΟΝ ΚΛΕΙΤΣΟ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΥΡΝΑ


 Το παλιό γεφύρι Συρούκι στη Φουρνά που το μονοπάτι που πέρναγε από πάνω του και συνέδεε τον Κλειτσό με τη Φουρνά.

ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΣΥΡΟΥΚΙ ΣΤΗ ΦΟΥΡΝΑ

Πρόκειται για μία μικρή καμάρα κάτω από τα τελευταία σπίτια της Φουρνάς στον Φουρνιώτη ποταμό και κοντά στην εκβολή του Μαυρομύτικου ρέματος σ΄ αυτόν . Το μεγαλύτερο μέρος του γεφυριού είναι χαμένο μέσα στα χαλίκια του ποταμού κι έτσι φαίνεται μόνο το πάνω μέρος του τόξου του . Η διάβασή του είναι κατηφορική προς τη μία πλευρά και δεν έχει καθόλου προστατευτικά τοιχία ή ακράδες . Το μονοπάτι που πέρναγε από πάνω του συνέδεε παλιότερα τη Φουρνά με το Κλειτσό .
Το 1995 έπαθε σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή η αριστερή του πλευρά , από μία κατεβασιά του Φουρνιώτη . Οι ντόπιοι όμως το επισκεύασαν αμέσως με τσιμέντο και σίδερα κι έτσι σήμερα είναι το μισό πετρόχτιστο και το υπόλοιπο μισό τσιμεντένιο .
Για να πάμε στο Συρούκι , παίρνουμε το δρόμο της Φουρνάς για τον Κλειτσό και μόλις περάσουμε το Μαυρομύτικο ρέμα αφήνουμε την άσφαλτο και από τον χωματόδρομο που οδηγεί στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη , κατηφορίζουμε παράλληλα με το ρέμα μέχρι την συμβολή του με τον Φουρνιώτη. Από εκεί , ανηφορίζουμε αντίθετα στο ρεύμα του ποταμού για εκατό περίπου μέτρα και βρίσκουμε το Συρούκι κοντά στην δεξιά όχθη . Στο γεφυράκι οδηγούν επίσης , δύο μονοπάτια που ξεκινούν μέσα από τη Φουρνά , μέσω των οποίων μπορούμε και να επιστρέψουμε .
-->

Στοιχεία γεφυριού :
Μήκος : 12,50 , πλάτος: 2,35 , ύψος: 1,40 , ύψος καμάρας: 0,70 , άνοιγμα καμάρας: 4,20 , κατεύθυνση: ΒΑ-ΝΔ , υψόμετρο: 760 , γεωγραφικό ύψος: 39ο03'43.13''Ν , γεωγραφικό πλάτος: 21ο52'20.65''Ε .
μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση :

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...

 
ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: ΚΟΡΙΤΣΑ | ΜΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ | ΜΕΣΟΧΩΡΙ | ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Πνευματικά δικαιώματα © 2013. ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ - www.aepi.gr
ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ DIGIT COMPANY εκδόσεις digit
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ :greek-sites.gr