Home » , , » ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΤΣΑ

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΤΣΑ

 
 Το παρεκκλήσι της Παναγιάς βρίσκεται στον οικισμό της Βράχας. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων του οικισμού οι Τούρκοι είχαν εισβάλλει στην Κορίτσα Κλειτσού και οι κάτοικοι της εφόσον τους εντόπισαν διότι το παρεκκλήσι έχει θέα τον οικισμό της Κορίτας ειδοποιούσαν τους υπόλοιπους για την αντιμετώπισή τους.
 
ΠΑΝΑΓΙΑ (ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ) 
Καθαγιασμένος τόπος στη νότια παρυφή του Πέρα Μαχαλά. Το παρεκλησάκι πρωτοχτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα σε οικόπεδο συνέχεια με τα περιβολοοικόπεδα των αρχαίων αδερφικών οικογενειών της Βράχας Μερεντίτη και Τσοόπουλου ή Ντζόγια. Το 1842 το ανακαίνισε ο λοχαγός Γιαννάκης Κ. Μερεντίτης. Το 1912/13 το ανακαίνισαν οικογένειες της συνοικίας και η ενορία. Το 1967 το ανακαίνισε ο Σταύρος Χ.Κ. Ντζιώρας και η ενορία. Η λιθοδομία του είναι κοινή, ασβεστόχτιστη με στοιχεία από σιδηροπαγές σκυρόδεμα. Η ιερή αποσκευή, εξαρτήματα και διακόσμηση του ναού προέρχονται από δωρεές και αφιερώματα ευσεβών χωριανών και έξοδα της ενορίας. Η ανακαίνιση του 1967 έγινε στα ίχνη του προηγούμενου ναού. Στην Παναγία έχουν αναρτηθεί από πολλά χρόνια 3 ξύλινες εικόνες της Βράχας – πολύ καλής τέχνης – της εποχής τέλη του 17ου αρχές 18ου αιώνα, οι εικόνες:
-Της Θεομήτορος, 0.55x0.90, στο τέμπλο.
-Του Χριστού Σωτήρος, 0.55x090, στο τέμπλο.
-Της Παντανάσσης, στο ξύλινο προσκυνητάρι, η Παναγία η Κυφιώτισσα.
Στο ίδιο παρεκλησάκι υπάρχει επίσης καρυδένια ξυλόγλυφη κασέλα – μέτριας τέχνης – με διάφορες παραστάσεις και την επιγραφή: «Οστά Νικολ. Μερεντίτου έτος 1849». Η τοποθεσία της Παναγίας δεσπόζει όλης της γύρω περιοχής. Αυτού, κατά την παράδοση, οι πρόγονοι σε καιρό ανωμαλιών και αναμενομένων επιδρομών τοποθετούσαν γεροκαμάτη και βροντόφωνο παρατηρητή, ο οποίος ανάλογα με το ό,τι έβλεπε ή μάθαινε τους ειδοποιούσε φωνάζοντας:
«Τούρκοι!! Ωρέ χωριανοί, Τούρκοι!! Ροβολάνε στην Κορίτσα!»
«Τούρκοι!! Ωρέ χωριανοί, Τούρκοι!! Μαθεύτηκαν στην Αντριάδα».

Η καμπανούλα του παρεκλησιού είναι δωρεά του Δημ. Κ.Ν.Κ. Ντζιώρα, έτος 1965. Σήμερα το 2007 η εκκλησία μας έχει τελειοποιηθεί, καθόσον η τελευταία ανακαίνιση έγινε το 2006 με δωρεά του Ηλία Β. Ντζιώρα.
 
 
 
μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση :

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...

 
ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: ΚΟΡΙΤΣΑ | ΜΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ | ΜΕΣΟΧΩΡΙ | ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Πνευματικά δικαιώματα © 2013. ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ - www.aepi.gr
ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ DIGIT COMPANY εκδόσεις digit
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ :greek-sites.gr