Home » , » ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕ ΤΟΝ ΚΛΕΙΤΣΟ ΜΕ ΤΗ ΦΟΥΡΝΑ

ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕ ΤΟΝ ΚΛΕΙΤΣΟ ΜΕ ΤΗ ΦΟΥΡΝΑ

 Το γεφύρι που ένωνε τα παλιά τα χρόνια τον Κλειτσό με την Φουρνά.

ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΝΤΟΥΒΑΝΙΑΡΗ ΣΤΗΝ ΦΟΥΡΝΑ .

Το γεφύρι του Ντουβανιάρη είναι χτισμένο σε μία όμορφη τοποθεσία , κοντά στη εκβολή του ρέματος της Βουλγάρας στον Φουρνιώτη ποταμό . Παλιότερα , βοηθούσε τους διαβάτες να πάνε από τη Φουρνά στο Κλειτσό , ενώ σήμερα δεν χρησιμοποιείται καθόλου λόγω της διάνοιξης του αμαξιτού δρόμου που συνδέει τα χωριά , αλλά και λόγω του ότι ο χείμαρρος που γεφύρωνε , πλέον δεν περνά κάτω από την καμάρα του αλλά έχει σχηματίσει άλλη κοίτη , αρκετά μέτρα δεξιότερα .
Σαν κτίσμα , το γεφύρι του Ντουβανιάρη είναι μονότοξο με ομαλή επίπεδη ράχη , με καλοδουλεμένο τόξο και με δύο σειρές πελεκημένες πέτρες , μία στη κάθε του πλευρά , που διώχνανε τα νερά της βροχής μακριά από τον κορμό του ( κάτι ανάλογο με το γεφύρι στις Νεράτες της Δάφνης ) . Σήμερα όμως δεν στέκει και σε πολύ καλή κατάσταση . Η δυτική του πρόσβαση είναι ετοιμόρροπη και χωμένη μέσα στα μπάζα του δρόμου που έχει ανοιχτεί πρόσφατα δίπλα , ενώ πάνω στη ράχη του έχει φυτρώσει ένα πλατάνι που απλώνει απειλητικά τις ρίζες του . Στο γεφύρι από τη μεριά του Κλειτσού , οδηγούσε ένα μονοπάτι που ήταν αρκετά υπερυψωμένο από το έδαφος , ώστε να μην καλύπτεται από τα νερά , σε περίπτωση υπερχείλισης του ποταμού και ένα τμήμα του σώζεται ακόμα σε σχετικά καλή κατάσταση .
Η επίσκεψη στον Ντουβανιάρη γίνεται από το δρόμο που οδηγεί στον Κλειτσό . Μετά την σιδερένια γέφυρα στον Φουρνιώτη ποταμό παίρνουμε τον πρώτο χωματόδρομο δεξιά και για πεντακόσια μέτρα . Στο σημείο που ο δρόμος περνάει μέσα στο ρέμα της Βουλγάρας , είναι το γεφύρι . Ένας άλλος δρόμος για να το επισκεφθούμε είναι αν ακολουθήσουμε τον παρόχθιο δρόμο από Φουρνά προς Κλειτσό μέσω του γεφυριού Συρούκι και του μοναστηριού του Αϊ Γιάννη . Η διαδρομή αυτή , αν και πιο μακρινή είναι πιο ενδιαφέρουσα . 


Στοιχεία γεφυριού :

Μήκος : 13,00 , πλάτος: 3,20 , ύψος: 3,90 , ύψος καμάρας: 3,00 , άνοιγμα καμάρας: 7,20 , κατεύθυνση: ΒΔ-ΝΑ , υψόμετρο: 700 , γεωγραφικό ύψος: 39ο04'35.15''Ν , γεωγραφικό πλάτος: 21ο51'03.71''Ε .

μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση :

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...

 
ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: ΚΟΡΙΤΣΑ | ΜΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ | ΜΕΣΟΧΩΡΙ | ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Πνευματικά δικαιώματα © 2013. ΚΛΕΙΤΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ - www.aepi.gr
ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ DIGIT COMPANY εκδόσεις digit
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ :greek-sites.gr